UKINUTA ZABRANA ULASKA SRPSKE ROBE IZ CENTRALNE SRBIJE NA KOSMET


IZVOR: Republika - 07.10.2024 | 14:51


Kurti morao da popusti

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
UKINUTA ZABRANA ULASKA SRPSKE ROBE IZ CENTRALNE SRBIJE NA KOSMET

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti potvrdio je danas da su promenjene bezbednosne mere za robu iz centralne Srbije na administrativnom prelazu Merdare, odnosno da će biti dozvoljen ulaz robe iz centralne Srbije, ali uz pojačanu kontrolu, prenosi Tanjug.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da je ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija jutros pisao direktoru carine da na jednom od administrativnih prelaza bude promenjena mera bezbednosti sa ograničenja na pojačanu kontrolu, prenosi Gazeta ekspres. 

Naveo je da će se pojačana kontrola i ulazak robe samo preko Merdara odvijati dok ne stignu poručeni skeneri, koji su planirani za sve administrativne prelaze.

Kurti je dodao da će u narednih sedam dana biti dva veoma važna razvoja - sastanak CEFTA i samit Berlinskog procesa.

Privremene prištinske institucije zabranile su ulazak robe iz centralne Srbije na AP KiM 14. juna 2023. godine, nakon što su pripadnici MUP-a Srbije uhapsili trojicu pripadnika tzv. kosovske policije, jer su ilegalno prešli administrativnu liniju.

Do toga je došlo pošto su porasle tenzije na severu pokrajine jer je Priština nasilno uvela u zgrade četiri opštine gradonačelnike Albance, izabrane na izborima na kojima Srbi, koji su većinsko stanovništvo na severu AP KiM, nisu učestvovali. 

Vlada privermenih prištinskih institucija saopštila je tada da uvodi mere iz razloga bezbednosti.

Nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zarazin posetio je Prištinu dva puta tokom septembra i zahtevao od Prištine da ukine zabranu ulaska robe iz centralne Srbije na KiM i da deblokira CEFTA sporazum, a više nemačkih zvaničnika je upozorilo da će se Priština u protivnom sauočiti sa izbacivanjem iz CEFTA i Berlinskog procesa.