SKUPŠTINA SRBIJE NASTAVLJA SA RADOM! Posle maestralnog izlaganja ministarke Đedović i SPAVANJA DRAGANA ĐILASA, ovo nas danas čeka


IZVOR: Republika - 08.10.2024 | 06:17


Pred skupštinom novi radni dan sa samo jednom tačkom u dnevnom redu

Foto: Printskrin
SKUPŠTINA SRBIJE NASTAVLJA SA RADOM! Posle maestralnog izlaganja ministarke Đedović i SPAVANJA DRAGANA ĐILASA, ovo nas danas čeka

Skupština Srbije danas u 10 časova nastavlja juče započetu sednicu a jedina tačka dnevnog reda biće Predlog zakona o Izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Ovaj predlog podnelo je 86 poslanika opozicionih stranaka a njime se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Jučerašnje zasedanje prekinuto je odmah nakon intoniranja himne, jer nije bilo kvoruma pa je nastavljeno nakon sat vremena pošto je predsednica Skupštine Ana Brnabić zamolila poslanike Srpske napredne stranke da se registruju i obezbede kvorum.

Predlog zakona je obrazlagala poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović, obrazlaganje je trajalo skoro dva i po sata a osnovne poruke su glasile da bi projekat Jadar naneo veliku ekološku štetu a doneo malu ekonomsku korist Srbiji.

Sednicu obeležilo spavanje Dragana Đilasa

Foto: Printskrin

Lider opozicije nije mogao da izdrži

Kolika je nezainteresovanost opozicije za ove teme dokazao je i njihov lider Dragan Đilas lično, koji je usred izlaganja svog saborca Danijele Nestorović zaspao usred skupštine.

Ispred Vlade Srbije poslanicima se obratila resorna ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i navela da Vlada Srbije predlaže parlamentu da predlog ne prihvati.

Istakla je da predlog sadrži niz neistina, da bi ekonomska korist od projekta Jadar bila velika pa  se očekuje ukupan efekat na BDP od 11-12 milijardi evra ili preko 16 odsto BDP-a.

Čitavo njeno izlaganje možete pročitati OVDE

BONUS VIDEO: