ZA POČETAK SEDNICE NEOPHODNO 84 , U SALI BILO 54 POSLANIKA OPOZICIJE! Jovanov: Opet smo im obezbedili kvorum!


IZVOR: Republika/J.B. - 08.10.2024 | 10:24


Traže sednicu, pa se ne pojave1

Foto: Tanjug
ZA POČETAK SEDNICE NEOPHODNO 84 , U SALI BILO 54 POSLANIKA OPOZICIJE! Jovanov: Opet smo im obezbedili kvorum!

Skupština Srbije otpočela je u 10 časova juče započetu sednicu a jedina tačka dnevnog reda je Predlog zakona o Izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Ovaj predlog podnelo je 86 poslanika opozicionih stranaka, a njime se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Za početak današnje sednice, neophodno je bilo prisustvo 84 narodna poslanika.

Budući da je 86 poslanika opozicije potpisalo predlog zakona i tražilo ovu sednicu, bilo ih je dovoljno da bez ikoga iz vlasti počnu sa radom. Ali... Ukupno ih je na početak sednice došlo 54 i opet smo im obezbedili kvorum da bi sednica uopšte počela. I ovo je, kažu, za njih bitka generacije i najvažnije pitanje u Srbiji. Sramota - podvukao je Milenko Jovanov, šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke.

 

 

Jučerašnje zasedanje prekinuto je odmah nakon intoniranja himne, jer nije bilo kvoruma pa je nastavljeno nakon sat vremena pošto je predsednica Skupštine Ana Brnabić zamolila poslanike Srpske napredne stranke da se registruju i obezbede kvorum.

Predlog zakona je obrazlagala poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović, obrazlaganje je trajalo skoro dva i po sata a osnovne poruke su glasile da bi projekat Jadar naneo veliku ekološku štetu a doneo malu ekonomsku korist Srbiji.
Ispred Vlade Srbije poslanicima se obratila resorna ministarka rudarstva i energetike

Dubravka Đedović Handanović i navela da Vlada Srbije predlaže parlamentu da predlog ne prihvati.

Istakla je da predlog sadrži niz neistina, da bi ekonomska korist od projekta Jadar bila velika pa  se očekuje ukupan efekat na BDP od 11-12 milijardi evra ili preko 16 odsto BDP-a.

BONUS VIDEO