SRBIJA ĆE LJUBOMORNO DA ČUVA SVOJU NEUTRALNOST! Vučić: Sačuvaćemo svoje nebo!


IZVOR: Republika/ T. J. - 08.10.2024 | 16:12


Srbija će uvek biti tu da pomogne Crnoj Gori, rekao je predsednik.

Foto: Printscreen/Pink
SRBIJA ĆE LJUBOMORNO DA ČUVA SVOJU NEUTRALNOST! Vučić: Sačuvaćemo svoje nebo!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas iz Hamburga u Tivat odakle se obraća javnosti.

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA SRBIJE

O SRPSKOM ORUŽJU

- Dakle, niste videli oružje, već municiju. Municija nije oružje. Ja mislim da ste videli granate Slobode Čačak, ili granate većeg kalibra za tenkove i haubice. Niste videli oružje sigurno.

O SVETOZARU MARKOVIĆU

- Državljanstvo Srbije je divna stvar, i lepa stvar. Nekima smeta što Srbi iz regiona žele da imaju državljanstvo Srbije. To se dogovorite sami sa sobom, ne smeta vam ni američko, ni albansko državljanstvo. A što se tiče izbornog turizma, lep vam je turizam, kažete pišu to u BiH. Piše i na tarabi, pa se niko ne zaleće. To stalno govore u BiH, posebno za Srebrenicu, pa svaki put ubedljivo izgube. Mnogo turista mi Srbi imamo, samo kod vas nema turista. Hoćete da vam kažem ko je došao iz Bruklina da glasa za nezavisnost. Iljma Prekazi, nikada nije videla Crnu Goru, a došla da glasa za nezavisnost. A smetaju vam Srbi sa srpskim državljanstvom. Jeste li mislili da ćete da me uplašite. Pa ja to trpim svaki dan, ja imam ceo NATO nad glavom, menjam im rezolucije, a mislite da se vas plašim.

- Nek rade ovde, gde su i nastali. Samo da ne dolaze u Beograd. Ostavljaju mrtve za sobom, siguran sam da ćete se vi izboriti sa svime.

O CRNOGOSRKIM IZBORIMA

- Čak se ni u beogradskim medijima nije time bavio. A beogradski izbori su u Crnoj Gori izgledali tako što je bilo na desetine prljavština protiv SNS u crnogorskim medijima. I svaki put kad kažete da se neko upliće, ustvari vi to radite. Nas ne zanimaju lokalni izbori u Crnoj Gori, nas samo zanima da imamo poštovanje kakvo vi imate kod nas.

- Kažete da se mešam i pretim time što kažem da ne znate da sklopite koaliciju. Pa čitam vaše novine. Na celoj strani ili dve je bio tekst protiv mene, uz mnogo laži. Od toga kako nam je nastajala partija. Pa zar vas malo nije stid zbog toga.

- Mnogo volim Crnu Goru, ne razumem one kojima je Srbija jedina meta.

O OPTUŽBAMA ALEKSIĆA I NAPADIMA IZ CRNE GORE

- Kako bre, eno ih svi u sali. Dali im kvorum jutros, kada ih je bilo 50 u sali.

- On je kao domaćin zamolio da mu vratim uslugu za vreme kada je boravio u Beogradu, kada sam mislio da je važno da budemo svi u Beogradu za vreme Open Balkana. Zato ću ja ovog puta ostaviti Mila Đukanovića u prošlosti, neću sada odgovarati. Srbija je jedina tema, i njen vožd, a to sam ja, svakog bogovetnog dana bez prestanka. To govori o nedostatku sopstvenih tema, nekima je to dovoljan razlog da napadnu predsednika Srbije, a da prva i druga familija ostanu na vlasti. Dalje u to ne bih ulazio. Jesmo li mi uzeli 14 odsto teritorije Crne Gore, ili glasali za to. Mi poštujemo sve norme međunarodnog prava, a nas stalno optužuju za teritorijalne pretenzije. Nas to ne zanima. Sami ste se odvojili 2006. godine, mi smo rekli u redu je. Vaša slobodna volja. Nismo samo očekivali da priznate nezavisnost Kosova. Sada hoćete da se okrenete budućnosti. Hoćete li to reći sutra Ukrajincima u Dubrovniku.

- Jel srpska mafija ubija u Crnoj Gori, ili je to obrnuto? Možete da vodite hajku protiv mene koliko hoćete, ali istinu nećete zaustaviti. Činjenice ne možete zaustaviti, a one na geopolitičkom planu postaju sve bolnije. I vidim da ste oduševljeni u Crnoj Gori poseti predsednika Milanovića Donjoj Lastvi, želim da vas obavestim da ću posetiti srpski narod na teritoriji Crne Gore, i siguran sam da ćete podeliti oduševljenje, kao u slučaju Milanovića.

- Mi nismo bezubi. To je moj odgovor onim medijima koji vode hajku. A ovim političarima iz prošlosti neću da se bavim, ispoštovaću molbu predsednika Milatovića.

"HVALA NA GOSTOPRIMSTVU"

- Hvala na gostoprimstvu. Za nas je važna saradnja u regionu. Važno je da razgovaramo, i kada smo saglasni i kada nismo saglasni po određenim pitanjima. Verujem da će se ovaj proces nastaviti kao i do sada.

On učestvuje na samitu Procesa Brdo-Brioni.

Domaćin samita Brdo-Brioni procesa je crnogorski predsednik Jakov Milatović, a plenarna sednica je počela jutros u zgradi Zbirke pomorskog nasleđa Porto Montenegra. Na sednici se razgovara o pitanjima unapređenja saradnje zemalja Zapadnog Balkana sa zemljama članicama Evropske unije.

Nakon plenarne sednice, učesnici će održati konferenciju na kojoj će govoriti predsednik Crne Gore Jakov Milatović, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar i predsednik Hrvatske Zoran Milanović. Vučić je uoči dolaska u Tivat izjavio da je uobičajena stvar da se u Crnoj Gori Srbija i on vide kao krivci za probleme sa koalicijama u toj zemlji, kao i da će akterima sa tamošnje medijske i političke scene reći u lice sve što ima. Iz kabineta Milatovića ranije je saopšteno da je samit lidera Brdo-Brioni Procesa prilika da se potvrde dobrosusedski odnosi i ojača regionalna saradnja, te da se iskaže potreba za intenziviranjem strateškog dijaloga između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. godine, osnovana radi jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji. Članovi inicijative su Crna Gora, Srbija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i tzv. Kosovo.

Sednici prisustvuju i članovi predsedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić. Samit Brdo-Brioni Procesa započeo je sinoć svečanom večerom koju je u čast učesnika priredio domaćin Milatović i održavanjem tradicionalnog kola Bokeljske mornarice na Trgu od oružja u Kotoru.

BONUS VIDEO