Mađarska ustupila srpskom parlamentu predsedavanje Centralno-evropskoj inicijativi u 2025. godini


IZVOR: Republika - 09.10.2024 | 10:46


Produktivan sastanak Brnabićeve i Kevera

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić
Mađarska ustupila srpskom parlamentu predsedavanje Centralno-evropskoj inicijativi u 2025. godini

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas posle sastanka sa mađarskim kolegom Laslom Keverom da je ta zemlja ustupila predsedavanje sprskom parlamentu Centralno-evropskoj inicijativi u 2025. godini.

Brnabićeva je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije zahvalila Keveru i ocenila da je to veoma značajno za Srbiju i njeno pozicioniranje.

Ona je navela da je Mađarska jedan od najvažnijih partnera naše zemlje i to četvrti najvažniji partner ako se pogleda spoljnotrgovinska razmena, a treći u okviru EU, posle Nemačke i Italije.

Brnabićeva je zahvalila predsedniku mađarskog parlmenta ali i Viktoru Orbanu na tome što svaki skup u Briselu i Strazburu koriste da upute najlepše reči za Srbiju i da pozovu EU da je primi u punopravno članstvo.

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić

Ona je istakla da je parlamentarna saradnja dve države izuzetno važna u okviru strateškog saveta saradnje koji je osnovan u junu 2023. godine.

Navela je i da je poslanička grupa prijateljstva jedna od najbrojnijih u parlamentu i da ima 71 člana.

- Važno mi je bilo da razgovaramu u trenutku kada Mađarska predsedava EU - rekla je Brnabićeva i dodala da je bilo važno da čuje šta treba još da se uradi kako bi se otvorio klaster 3.

Kever je zahvalio Ani Brnabić na mogućnosti da se sretnu.

- U proteklih 10 godina mi smo od nacionalnog pomirenja stigli do jednog strateškog partnerstva i prijateljstva kao što je i predsednica napomenula. To se odnosi, ne samo na proces evropskog proširenja nego i na ekonomsku saradnju - rekao je on.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Laslo Kever (u sredini)

Naveo je da saradnja dve zemlje može da posluži kao primer celoj Evropi i dodao da je to jedan nivo koji želi da postigne i sa ostalim susednim zemlja, a i Srbija ima svoje susede za koje bi joj verovatno bilo drago da ima odnose kao sa Mađarskom.

- Naša glavna tema su bile evropske integracije i na taj proces mi pokušavamo da utičemo i sa naše strane učinićemo sve što je do nas da pospešimo proces proširenja EU - rekao je on.

Mađarska smatra da zemlje kandidate ne treba posmatrati u grupi, niti treba vezivati članstvo Srbije u EU za članstvo Ukrajine nego svaku zemlju po rezultatima ocenjivati.

- Otvaranje klastera 3 bi bio veliki iskorak, ako ne ove, onda početkom iduće godine da bi se ostvario napredak po pitanju evropskih integracija - rekao je predsednik mađarskog parlamenta.

BONUS VIDEO: