"POŠTUJEMO TERITORIJALNI INTEGRITET UKRAJINE, ALI NEĆEMO UVODITI SANKCIJE RUSIJI"! Vučić u Dubrovniku: "Vodimo svoju politiku, a vi vodite svoju"!


IZVOR: Republika/J.B. - 09.10.2024 | 17:33


Ja stojim ovde pre vama glavom i bradom, i ponosno predstavljam politiku RS koja ne sedi na dve stolice,, rekao je Vučić.

Foto: printscreen/RTVPink
"POŠTUJEMO TERITORIJALNI INTEGRITET UKRAJINE, ALI NEĆEMO UVODITI SANKCIJE RUSIJI"! Vučić u Dubrovniku: "Vodimo svoju politiku, a vi vodite svoju"!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa, koji se održava u Dubrovniku.

Predsednik se obraća javnosti:

- Razgovarali smo o poštovanju principa teritorijalnog integriteta Ukrajine, i na držanje tih principa, nekada odgovara da to poštuje a nekad se udalji. Slučaj Srbije je pravi primer za to, ne mislimo svi isto. Gde i dalje imamo na svojoj strani Povelju UN i Rezoluciji 1244, ali mnogi ne žele toga da se drže, ali važno je da smo uspostavili mir, smatram da je mir neophodno postići, i mislim da je važno što smo razgovarali o evropskom putu svih naših zemalja. 

O naoružavanju Hrvatske i Plenkovićevom govoru

Kako je istakao, važno je da se razgovara o svim pitanjima i da se otvori dijalog. 

- Ljudi u Srbiji koji budu tu želeli da učestvuju, ja ću ih podržati. Plenković je govorio o "agresiji 1991.", ja sam istakao da Srbija 100% stvari vidi drugačije, ali za nas je važno da otvorimo iskreni dijalog sa Hrvatskom i bez obzira na mnoge od nas koji, možda i zbog svojih ličnih razloga, ne mogu uvek i potpuno blagonaklono na takvo popravljanje odnosa da gledaju, važno je da ih gradimo na drugačiji način i otvorimo dijalog.

- Baš me briga koga je kupio Rio Tinto, da li Arkadijus, ili Arkadijus Rio Tinto, to su njihove stvari. Što se tiče rebalansa hrvatskog budžeta, nemam ništa protiv, imaju pravo da donose sami odluke. Svako se naoružava u skladu sa potrebama, što smatraju da im je važno i ne vidim problem u tome. Niti vidim opasnost od izbijanja sukoba između nas.

Foto: printscreen/RTVPink

Aleksandar Vučić

-  

O Deklaraciji

 

- Promenjen je član i podstiču se zemlje da se usklade sa merama EU. Srbija, to je ono što smo izmenili, tri-četiri stvari i to je bila jedna od stvari, Srbija poštuje svoju politiku — slobodna i slobodarska zemlja. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ćemo istovremeno ostati bez uvođenja sankcija Rusiji. To je naša politika - dodao je. 

Kako je dodao, nije hteo da se ekskluzivno piše o vojnoj pomoći, ne smatramo da su bilo kakva rešenja najbolja rešenja. I prihvaćeni su predlozi Republike Srbije. 

- Ja stojim ovde pre vama glavom i bradom, i ponosno predstavljam politiku RS koja ne sedi na dve stolice, mi ćemo da vodimo svoju politiku, a vi vodite svoju. Nemojte da nas navodite. Žalimo li se? Molimo se? Očekujemo? Ništa od svega toga. Jedino što želimo da imamo otvoren dijalog i nemam nikakav problem da pričamo i o stvarima iz prošlosti. Čvrsto se držimo te srpske stolice i nismo zainteresovani za druge stolice.

- Zašto nije bilo reči o Srbiji? Pa valjda zato što svako misli da je vreme da nam očita lekciju, a važno je šta će biti u budućnosti. A ako me pitate šta mislim lično, ja sam siguran da Srbiju i Hrvatsku čekaju bolji odnosi u budućnosti. 

Dodao je da nisu izmenili ključne stvari, dok je fokus samo šta proiziskuje kroz Deklaraciju. 

- Nadam se da je Balkan stabilan i da će biti još stabilniji, a hvala Viktoru na podršci i pomoći koju uvek pruža Srbiji - dodao je. 

 

BONUS VIDEO