Nastavljena rasprava o litijumu! Đedović: Ruska federacija je naš značajan partner u energetskom sektoru


IZVOR: Republika/J.B. - 10.10.2024 | 12:58


"Rudna renta za metale se u svetu kreće između 1 i 4 odsto. Kod nas je 5 odsto."

Foto: Tanjug
Nastavljena rasprava o litijumu! Đedović: Ruska federacija je naš značajan partner u energetskom sektoru

U Skupštini Srbije nastavljena je rasprava o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, posle postavljanja poslaničkih pitanja, a resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović odgovarajući na neka pitanja rekla je da je Ruska Federacija naš značajan partner u energetskom sektoru i da će biti nastavljen aktivan dijalog sa svim ruskim partnerima.

Đedović je na pitanje povodom toga što nije bila prisutna na Ruskoj nedelji energetike, rekla da je bio državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike

- Ruska federacija je naš značajan partner u energetskom sektoru i nastavićemo da vodimo aktivan dijalog sa svim ruskim partnerima  kao što sam to lično činila u prethodnim nedeljama, mesecima i godinama. A takođe na nedavno održanoj konferenciji u SAD o energetici nisam bila jer sam bila sprečena - rekla je ministarka.

Na sinoć postavljeno pitanje poslanika vezano za koncesiju kod Baljevca ona je rekla da ne postoji važeća koncesija sa Rio Tintom.

- Kao što sam i rekla, vlada Republike Srbije je 8. februara 2006. godine  sa koncesionarom Rio Tinto, European Holdings, zaključila ugovor o koncesiji, odnosno tadašnji ministar (Radomir) Naumov iz Demokratske stranke Srbije, za istraživanje i eksploataciju borne rude Jarondolskog basena na teritoriji Baljevca, aktom od 5. avgusta 2009. godine. S obzirom da je kompanija odlučila da napusti koncesioni ugovor,  odnosno dostavila obaveštenje da odustaje od daljih geoloških istraživanja u okviru ovog polja, koncesioni ugovor je istekao i on nije na snazi - rekla je Đedović Handanović.

Predsednica Skupštine Srbije, koja se obraćala iz poslaničkih klupa kao poslanica SNS, Ana Brnabić, ponovila je da se u predloženim izmenama zakona nalaze broje netačne informacije.

- I konačno nebuloze oko rudne rente.  Da vam citiram prema podacima Svetske banke, rudna renta za metale se u svetu kreće između 1 i 4 odsto.  Kod nas je 5 odsto. Ovde priča bukvalo šta ko hoće - rekla je Brnabić.

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović tvrdila je da se juče dogodilo "brisanje stenogarfskih beleški".

- Kao što smo bili svedoci svi mi ovde u sali, narodni poslanik pozicije je izrekao tešku uvredu na račun jednog od opozicionih lidera. To nije ušlo u zapisnik, odnosno u stenogram - tvrdila je Nestorović.

Tokom rasprave poslanica Mi -snaga naroda Jelena Pavlović dobila je dve opomene.
Potpredsednica Skupštine Srbije koja predsedava sednicom Snežana Paunović konstatovala je da je sinoć, na kraju rada, priemtila da se poslanica Pavlović javila pod tuđim imenom i prezimenom za reč.

Paunović je rekla da je to pripisala umoru i da je sednicu privela kraju.
Pavlović je danas zaradila prvo jednu, a potom i drugu opomenu jer je dobacivala iz klupe i negodovala.

- Postoji video zapis da ste koristili tuđu karticu da biste govorili. Član 127 kaže da su poslanici dužni da isključivo koriste svoje kartice. Razumevši nivo umora, prešla sam preko toga - objasnila je Paunović i ocenila da nema osnova da Pavlović dobije reč.
Pavlović je kazala da je juče spomenuta njena poslanička grupa u kontekstu teorija zavere.

- Morate da mi date pravo na repliku kad se vređa moja poslanička grupa - rekla je Pavlović, a pošto je nastavila da dobacuje dobila je drugu opomenu.
 

BONUS VIDEO