NEMOJTE DA OBMANJUJETE I PLAŠITE OVAJ NAROD! Đedović Handanović raskrinkala laži opozicije o Projektu Jadar


IZVOR: Republika - 10.10.2024 | 13:23


Od 52 domaćinstva na koja utiče projekat, 51 je prodalo svoja imanja Rio Tintu

Foto: Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija
NEMOJTE DA OBMANJUJETE I PLAŠITE OVAJ NAROD! Đedović Handanović raskrinkala laži opozicije o Projektu Jadar

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, na sednici parlamenta na kojoj se raspravalja o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima na predlog opozicije, da se i danas nastavlja iznošenje neutemeljenih informacija vezanih za projekat Jadar.

Ministarka je, odgovarajući na izlaganje predlagača Danijele Nestorović iz Ekološkog ustanka, istakla da se manipuliše građanima i da se oni obmanjuju u smislu broja stanovnika na koje će rudnik imati uticaja.

- Nemojte to da radite. Plašite narod, zastrašujete narod i to nastavljate da radite. Ponoviću još jednom. Tačan podatak je da projekat utiče na 52 stalno naseljena domaćinstva, od kojih je 51 Rio Tintu prodalo svoja domaćinstva, odnosno zemlju - rekla je ministarka.

Ona je dodala da su ta domaćinstva već preseljena, znači nema apsolutno reči o hiljadama stanovnika i nemojte i dalje da pričate o tome i da pominjete takve stvari koje nisu tačne i koje su neutemeljene. 

- Sama površina rudnika to govori. Ja znam da je vama možda žao što rudnik nije deset ili sto puta veći,  kako ste predstavljali i pričali ranije, pričali ste da će biti i površina preko dve hiljade, i to smo čuli, u nekim naučnim istraživanjima, studijama, ne znamo odakle uopšte i ko je i kako došao do tih informacija, osim da namerno nešto predstavi što nije tako - dodala je Đedović Handanović.

Foto: Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija

Nemojte da plašite narod!

Ona je precizirala da je reč o raseljavanju ukupno 159 stalno naseljenih stanovnika od kojih je 157 već raseljeno. 

- I nemojte, molim vas, da kažete da sam ja nekoga ugrozila ili da sam pričala protiv bilo kog građanina koji tamo živi.  Ja sam pomenula aktiviste koji su pregovarali sa Rio Tintom,  pa su ti pregovori propali.  Oni su politički aktivisti, izvinite.  Znači, oni imaju političku agendu. Imaju volju i želju da nasilno sruše vlast i pozivaju non stop na nasilje - rekla je Đedović Handanović.

BONUS VIDEO: