I IZ HRVATSKE STIGLO PRIZNANJE PREDSEDNIKU SRBIJE Vučić sedi na koliko god stolica želi


IZVOR: Republika/B.B. - 10.10.2024 | 15:48


Podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne uvodi sankcije Rusiji, ocenila za hrvatski RTL tamošnja spoljnopolitička analitičarka Mirjana Rakić

Foto: Tanjug
I IZ HRVATSKE STIGLO PRIZNANJE PREDSEDNIKU SRBIJE Vučić sedi na koliko god stolica želi

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je za uspešnu spoljnu politiku stiglo priznanje, verovali ili ne, i iz Hrvatske, koja je poslovično kritizerski i provokatorski nastrojena prema zvaničnom Beogradu. 

Naime, na hrvatskom RTL razmatrani su efekti učešća predsednika Vučića na Samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa, koji je juče održan u Dubrovniku, a izuzetnu pažnju su posvetili njegovom jasnom stavu da Srbija ne sedi na dve stolice, već da sedi samo na jednoj "srpskoj stolici", koje se čvrsto drži. Gost emisije bila je tamošnja spoljnopolitičarka Mirjana Rakić koja je obrazložila da Vučić u diplomatskom smislu može da sedi na koliko god stolica želi. 

RTL: Vučić u Dubrovniku. Šta na to kažete?

Mirjana Rakić: On je apsolutno najbolji PR sam sebi! Prvo je trebao doći ministar, jer je normalno Srbija pozvana, i onda se pojavio on. Ma, nije bilo šanse da se neće pojaviti na nekom skupu koji donosi pozitivu.

RTL: Njemu je svejedno, on sedi na koliko god stolica treba.

Mirjana Rakić: Apsolutno, apsolutno. On je vrlo prilagodljiv! Tu je bio pozitivan skup. On je rekao da su oni apsolutno za teritorijalni integritet i da nisu sankcije Rusiji spomenute kao sankcije!

Podsetimo, predsednik Vučić je juče u Dubrovniku, na marginama samita, a na pitanje novinara iz hrvatskog medija do kada Srbija planira da "sedi na dve stolice", nedvosmilseno uzvratio:

- Mi imamo samo jednu, svoju stolicu i čvrsto se držimo te srpske stolice. Za drugu stolicu nismo ni najmanje zainteresovani.