OPOZICIJA TRI DANA LAGALA I PRAVILA HAOS, ALI NIJE IM PROŠLO! Narodna skupština nije prihvatila predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora


IZVOR: Republika - 10.10.2024 | 17:53


Od ukupno 213 poslanika - za je bilo 84 , protiv 124, nije glasalo dvoje poslanika

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović
OPOZICIJA TRI DANA LAGALA I PRAVILA HAOS, ALI NIJE IM PROŠLO! Narodna skupština nije prihvatila predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora

Poslanici Skupštine Srbije nisu danas usvojili Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarenju i geološkim istaživanjima.

Od ukupno 213 poslanika - za je bilo 84 , protiv 124, nije glasalo dvoje poslanika. 

Podsetimo, sednica je trajala tri dana, a opozicija je iskoristila ovo vreme za sumanute napade na vlast, te su pričali o svemu i svačemu, čime su potvrdili da pitanje iskopavanja litijuma koriste kako bi pokušali da prikupe jeftine političke poene.

Sa druge strane, ovlašćena predstavnica poslaničke grupe Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane Ana Brnabić ukazala je da bi zabrana iskopavanja litijuma Srbiji oduzela stratešku prednost i unazadila zemlju kako se to u istoriji nikada nije dogodilo.

Ona je istakla i da predlog opozicije zabranjuje eksploataciju litijuma i iz drugih izvora koji se smatraju bezbednim, kao što su to geotermalne vode, dodajući da Srbija možda ima litijuma i u podzemnim vodama.

- Ne postoji ni jedna reč u predlogu zakona koja stoji i nije laž - rekla je Brnabić reagujući na izlaganje poslanika Narodnog pokreta Srbije Borislava Novakovića.

Takođe, šef naprednjaka u skupštini Milenko Jovanov u parlamentu je takođe istakao da niko od građana koji su živeli na tom prostoru nije bio predložen za žrtvovanje, kao što tvrdi opozicija, već su svi dobrovoljno prodali svoju imovinu za novac.

- Buzundžije koje je gazda opozicije ovde uveo da viču i halaču rade svoj posao. Međutim, problem je što su buzunđije postali strateški mislioci, pa prave strategiju nastupa opozicije u parlamentu, a to već ulazimo u drugu fazu a to je 'Majmun je ušao u tenak i biti će katastrofa' - našalio se Jovanov.

On je dodao da je nastup opozicije u skupštini kao kada u Kusturicinom filmu Andergraund “majmun uđe u tenak”.

- Opozicija ni reč nije rekla o zakonu koji je sama predložila. Pa kako onda, ako ne govorite o zakonu, mislite da nekoga iz pozicije nagovorite da glasa za zakon - istakao je Jovanov.

 

BONUS VIDEO: