VUČIĆ JEDINI PRAVI DRŽAVNIK NA BALKANU: Pohvale predsedniku Srbije stižu sa svih strana!


IZVOR: Biljana BOJIĆ - 10.10.2024 | 21:00


Odlikuju ga jasna, direktna i hrabra obraćanja na svim samitima i čvrsto odolevanje pritiscima, ocenjuju sagovornici

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC
VUČIĆ JEDINI PRAVI DRŽAVNIK NA BALKANU: Pohvale predsedniku Srbije stižu sa svih strana!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedini je, bez konkurencije, pravi državnik na Balkanu, slažu se sagovornici Srpskog telegrafa.

U globalno turbulentnim vremenima, a uprkos konstantnim pritiscima, naš šef države pokazuje kako se brane nacionalni interesi i čuvaju integritet i suverenitet države.

SVE U LICE

Dok gradi prijateljstva i jača saradnju na sve četiri strane sveta, Vučić istovremeno pokazuje da Srbija nije sluga, kako protivnici pokušavaju da ispinuju, ni SAD niti Rusije, te da je, uprkos aktuelnim svetskim poteškoćama, apsolutno posvećena miru, poštovanju međunarodnog prava i principa UN.

Istorijska uloga jednog čoveka

Kada jedna država, poput Srbije, ima za predsednika takvu ličnost kao što je Aleksandar Vučić, s nemerljivim političkim autoritetom, ličnim kredibilitetom i neograničenim državničkim iskustvom i mudrošću, onda je sasvim razumljivo da može da vodi samostalnu, suverenističku politiku, koja jedino ostaje odgovorna interesima i poverenju njenog naroda, odnosno građana, priča za Srpski telegraf Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost.

- Srbija je ugledna, poštovana, politički stabilna i ekonomski prosperitetna i to nikad ne bi postala da nije bilo politički sudbonosne i spasiteljske, sada i istorijske uloge predsednika Vučića. Nema iskusnijeg evropskog političara i državnika čija vrednost dosadašnjih njegovih dela može da se sabere u činjenici da je, vodeći suverenističku politiku, on državu vratio njenom narodu - ističe Karanović.

Pri tome, kako sam Vučić kaže, nema problem da razgovara o svim temama, ali i svima pruži adekvatan odgovor. To se videlo i prilikom poseta Tivtu, kada je akterima crnogorske političke scene sasuo istinu u lice za optužbe na račun Beograda, a onda dan kasnije i na samitu u Dubrovniku, gde je objasnio svima da Srbija ne sedi na dve stolice, već ima svoju, srpsku stolicu i da će nastaviti tako da se ponaša.

Foto: Profimedia

Predsednik Vučić na samitu u Dubrovniku

I sve to dok ekonomija nezadrživo jača. Stigao je i dokaz protekle sedmice - Srbija je prvi put u istoriji dobila investicioni kreditni rejting. Više gotovo ne prođe ni dan da ne razgovara s nekim od najuticajnijih državnika na planeti i(li) da oni ovde borave.

Cenili me ili ne, jesam državnik

Predsednik Vučić je nedavno, komentarišući izjavu Save Manojlovića, lidera pokreta Kreni-promeni da "želi da izgleda kao državnik", odgovorio da on to već jeste:

- Ja mislim da to jesam. Na ponos svakog građanina Srbije, voleo me i cenio me, ne voleo me i ne cenio me.

Status i ugled koji Srbija danas uživa dugujemo isključivo predsedniku Vučiću, ocenjuje za Srpski telegraf Sandra Božić, potpredsednica vojvođanskog parlamenta i članica Predsedništva SNS. Ne postoji političar koji, kako ističe, može da se pohvali boljim odnosima s liderima kako na zapadu tako i na istoku, što se pokazalo kao neprocenjivo u periodu korone i aktuelne energetske krize i rata na teritoriji Evrope:

- Postalo je uobičajeno da predsednik Vučić prima u goste lidere najmoćnijih država sveta ili im ide u posete. Nikada u modernoj istoriji Srbije nismo imali državnika koji je stvorio brojnije saveze, a ujedno ostao svoj i odan politici nezavisne i slobodne Srbije. Priznanje politici stabilnosti i odgovornog vođenja države bilo je i nedavno dodeljivanje investicionog kreditnog rejtinga Srbiji, što je istorijska stvar. 

ISKRENOST

Ugled koji Vučić ima u svetu, dodaje naša sagovornica, najbolji je pokazatelj odgovorne međunarodne politike koju Srbija vodi:

- Takav ugled Vučić ima baš zbog svoje iskrenosti, koju svi cene. Svojim obraćanjima, posebno na sednici GS UN, pokazao je hrabrost na kakvu nismo navikli od predstavnika Srbije iz redova bivše vlasti. Naprotiv, mnogi od njih su se krili po mišjim rupama i izvinjavali zbog toga što su predstavnici Srbije.

BONUS VIDEO: