NAŠA VOJNA INDUSTRIJA NIJE ZA ZANEMARIVANJE! Vučić: Posao nam je da izvozimo!


IZVOR: Republika/ T. J. - 11.10.2024 | 11:04


Vučić je naglasio da i Turska i Srbija imaju mnogo ideja koje tek treba da se realizuju!

Foto: Printskrin RTS
NAŠA VOJNA INDUSTRIJA NIJE ZA ZANEMARIVANJE! Vučić: Posao nam je da izvozimo!

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravi danas u poseti Srbiji.

Erdogan je sinoć doputovao u Beograd, gde ga je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će mu biti domaćin tokom posete.

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA ERDOGANA

Turski predsednik je potvrdio da je sa svojim velikim prijateljem Vučićem govorio o političkim i ekonomskim temama, kao i održanju mira, pomenuvši BiH koja je vrlo ranjiva, ali i situaciju na Bliskom istoku pozvavši Izrael da obustavi svoje akcije.

Erdogan je takođe govorio o dostizanju cifre od 5 milijardi robne i trgovinske razmene.

- Želeo bih da se zahvalim predsedniku Vučiću, mom prijatelju, na gostoprimstvu, koje sam osetio. Potpisali smo nekoliko sporazuma koji će dodatno jačati ugovorne obaveze između nas. Naš odnos sa Srbijom je takav da možemo da kažemo "zlatno doba". Ekonomski odnosi su ono što upravlja našim odnosima. Rešeni smo da zajedničkim naporima koračamo u tom pravcu. Nadamo se da će broj turista iz Srbije u Tursku biti veći. Zapošljavamo 960.000 ljudi u Srbiji.

- Dragi prijatelj, gospodin Vučić, igra veliku ulogu u uspostavljanju ove klime. Još jednom smo podvukli značaj mira i stabilnosti na Balkanu. Još jednom smo potvrdili našu rešenost da zaštitimo stabilnost u BiH. Ja sam mnogo puta podvukao koliko Srbija igra konstruktivnu ulogu. Ono što se trenutno dešava na Bliskom istoku, takođe, je bila tema. Krajnje vreme je da se zaustave napadi Izraela. Ohrabrio bih ostale da zvanično prihvate Palestinu kao državu. Tokom bilateralnih razgovora smo se fokusirali na političkim, ekonomskim, tursitičkim, temama vezanim za odbranu... Nadamo se da će donete odluke biti plodotvorne - rekao je Erdogan.

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA

- Želeo bih još jednom da poželim dobrodošlicu predsedniku Erdoganu... Nemam šta da krijem, govorili smo o odnosu koji EU ima prema našim zemljama, imao sam mnogo toga da naučim od predsednika Erdogana i verujem da će od ovog razgovora imati mnogo koristi građani Srbije. Turska i Srbija imaju dobre ekonomske odnose, usedmostručili smo razmenu.

- Razgovarali smo i o situaciji na Balkanu i saslušao sam predsednika Erdogana koji se uvek zalagao za mir na Balkanu i koji je jasno govorio o situaciji u BiH i podršci koju dajemo integritetu BiH i integritetu Srpske u okviru BiH, da neko ne bi lažno tumačio našu politiku, dodao je Vučić koji je prethodno naglasio važnost turskih investitora poput Teklasa u Vladičinom Hanu zahvaljujući kojem taj grad opstaje a u kojem radi 1.779 naših radnika.

- Govorili smo o odnosima koje naša zemlja ima sa EU. Značajnu korist od toga imaće Srbija i građani jer nove stvari sagledam i saznam i primenim na delo", kazao je Vučić pozvavši ponovo u skoru posetu turskog predsednika rekavši da ima mnogo toga da se otvori u čemu su učestvovale tuske kompanije.

- Još jedanput da iskažem dobrodošlicu našem prijatelju. I danas smo u razgovoru govorili o svim važnim geopolitičkim temama, ali i problemima sa kojima se pojedinačno suočavamo, ali i zajedno. Mnogo toga sam saznao. Verujem iz ovog razgovora će značajnu korist imati i Srbija i njeni građani. Turska i Srbija imaju dobre ekonomske odnose, mi smo usedmostručili razmenu. Godinu ćemo završiti na 2,6 milijardi evra. broj turskih državljana koji poseti našu zemlju je najveći od svih stranih državljana. Turska je zemlja sa kojom se trudimo da gradimo prijateljske odnose. Reč je o važnoj sili, zato sam posebno zadovoljan što smo danas održali zasedanja Visokog saveta za saradnju. Važno je da uspostavimo mnogo bliže odnose za saradnju o vojnoj oblasti, da uspostavimo tim koji bi radio na tome - rekao je Vučić, a potom govorio o turskim kompanijama koje rade u Srbiji.

O situaciji na Balkanu

- Razgovarali smo i o situaciji na Balkanu. Pažljivo sam slušao Erdogana, jasno i nedvosmisleno govorio o politici Srbije. Zahvalan sam Turskoj i Erdoganu na razumevanju na tome što su želeli da nas saslušaju. Mi smo mnogo manja zemlja od Turske, ali se trudimo da vodimo svoju politiku. Verujem da ćemo na nekom sledećem samitu moći da kažemo da smo prešli 3 milijarde trgovinske razmene, pa 4 milijarde. Nadam se da će on uskoro ponovo posetiti Srbiju i da će prihvatiti moj poziv da ponovo poseti Beograd. Mi ćemo sledeću sednicu Saveta saveta imati u Ankari - istakao je predsednik Vučić.

Potpisani su Memorandumi o razumevanju između ministara MUP, zatim u oblasti rada i socijalne politike, privrede, energetike i rudarstva, trgovine (slobodna trgovina), sporta, medija, saradnje državnih arhiva...

Posle intoniranja himni dveju zemalja, crveni tepih i smotru počasne garde, usledilo je rukovanje sa ministrima Vlade Srbije. POGLEDAJ GALERIJU

Vučić je nakon dolaska Erdogana na Instagramu napisao da je njegova poseta nova prilika za jačanje prijateljskih odnosa i saradnje dve zemlje. 

Prema programu posete, u 11.00 sati biće priređena ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, a zatim u 11.20 sledi sastanak dvojice predsednika.

U 12.05 biće održana četvrta sednica Visokog saveta za saradnju između Republike Srbije i Republike Turske predvođena predsednicima Vučićem i Erdoganom.

Ceremonija potpisivanja sporazuma uz prisustvo dvojice predsednika biće održana u 13 sati, a potom su u 13.10 predviđene izjave za medije predsednika Srbije i Turske.

U hotelu Hajat u 16 časova biće organizovan poslovni forum Srbija-Turska, a učestvovaće i predsednici Vučić i Erdogan.

Zašto je poseta Erdogana toliko važna

Turska je, prema raspoloživim podacima Republičkog zavoda za statistiku, četvrti uvozni partner Srbije i 14. izvozni partner u prvom polugodištu ove godine.

U prvom polugodištu 2024. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Turskom iznosila je 1.391,7 miliona evra. 

U tom periodu izvoz je iznosio 416,9 miliona evra, što je povećanje od 61,6 odsto u odnosu na isti period 2023., a uvoz je dostigao 974,9 miliona evra i beleži povećanje od 10,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.  

Podaci iz 2023. pokazuju da sa Turskom posluje 6.965 privrednih subjekta u Srbiji, a prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji je registrovano 820 aktivnih privrednih subjekta čiji su većinski vlasnici državljani Turske, odnosno pravna lica registrovana u Turskoj. 

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da su prilivi po osnovu turskih ulaganja u Srbiju iznosili oko 344,1 milion evra od 2010. zaključno sa drugim kvartalom 2024. godine. 

BONUS VIDEO