ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆEVA URADILA ZA SRBIJU VIŠE OD CELE OPOZICIJE ZAJEDNO! Direktor Srpskog telegrafa: Od nje naučite šta je pravi patriotizam


IZVOR: Republika - 11.10.2024 | 16:39


Saša Milovanović u "Novom jutru" govorio o aktuelnim političkim temama

Foto: Printskrin RTS
ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆEVA URADILA ZA SRBIJU VIŠE OD CELE OPOZICIJE ZAJEDNO! Direktor Srpskog telegrafa: Od nje naučite šta je pravi patriotizam

Gosti "Novog jutra" Jovane Jeremić na TV Pink ovog jutra bili su direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović, predsednik političke partije Slobodna Crna Gora Vladislav Dajković, voditelj Informer TV Petar Pepo Popović i ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević.

Tokom emisije grupa stručnjaka govorila je o svim aktuelnim geopolitičkim i ekonomskim temama vezanim za Srbiju i zapadni Balkan uopšte, od govora predsednika Vučića u Tivtu preko posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, pa sve do maestralnih govora ministarke Dubravke Đedović Handanović, koja je kvalitetnim argumentima potukla opoziciju u Skupštini, nakon čega su narodni poslanici glasali PROTIV predloga zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije bora i litijuma, na kom je opozicija insistirala.

Direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović pohvalio je borbu ministarke Đedović Handanović u Skupštini, istakavši njenu stručnost, ali i nedvosmislenu i neukaljanu patriotsku orijentaciju prema Srbiji i srpskom narodu.

- Na mene je jak utisak ostavio način na koji je govorila ministarka Đedović Handanović, koja je imala sve argumente sveta pred sobom i koja je opoziciju bukvalno razbucala. Kada je to opozicija shvatila, onda je krenula da je vređa na ličnoj osnovi, govori o njenom izgledu, o tome šta je obukla, a u jednom trenutku je rekla i da ministarka ništa nije doprinela Srbiji i da je nebitna - rekao je direktor Srpskog telegrafa.

Foto: Printskrin youtube pink tv

Direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović

- Malo sam istraživao, a znam i odranije podatak da je gospođa Đedović Handanović od 2016. do 2021. bila na poziciji direktora regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Balkan i da je u ovom periodu ona lično gurala sve projekte ka Srbiji i to bez ideje da će se ikada vratiti u našu zemlju ili raditi u njoj. Bez ikakvog interesa, samo iz patriotskih razloga, ministarka Đedović Handanović gurala je sve što je mogla prema Srbiji. Ona je za tih pet godina uradila više za Srbiju nego svi ovi iz opozicije zajedno. Ako se usuđuju da pitaju ministarku šta je postigla za Srbiju, ja njih pitam, šta ste vi postigli? Niste uradili ništa za Srbiju. Mislim da je ova njena borba na kraju presudila i da je ona prepoznata od predsednika Vučića i Vlade Srbije zbog ove borbe, što ju je na kraju i preporučilo za mesto ministarke energetike. Ali moram da ponovim, dok je ona to radila, nije znala da će se vratiti u Srbiju. Ona je sve projekte za zapadni Balkan gurala ka svojoj zemlji. E to se zove patriotizam - istakao je Milovanović.

Poseta Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu

Druga ključna tema razgovora bila je poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu, što je četvrta poseta turskog predsednika Srbiji.

Foto: Printskrin youtube pink tv

Jovana Jeremić s gostima "Novog jutra"

Kako kaže direktor Srpskog telegrafa, ova poseta je veoma važna zbog nekoliko faktora, a prvi je svakako potvrda kvaliteta odnosa Srbije i Turske. 

- Oni koji su protiv Srbije uvek će govoriti da odnosi dve zemlje nisu dobri ili će bar navijati za to. Sama činjenica da su stavovi Srbije i Tuske oprečni po pitanju tzv. države Kosovo ili naoružvanja bajraktarima jeste tema koja je na stolu. Ipak, ova poseta predsednika Erdogana jasan je pokazatelj da Turska, bez obzira na različite stavove na nekim poljima, svakako računa na Srbiju kao glavnog partnera u spoljnotrgovinskoj razmeni u ovom delu sveta, odnosno na Balkanu. Ako turski bajraktari stignu u Srbiju, to će biti odgovor ovima koji su se nadali da se to neće desiti. Samim tim, ova poseta bitna je i zbog aktuelne političke situacije u svetu - odgovara Milovanović.

Ipak, kako on skreće pažnju, ova poseta veoma je važna i zbog imidža predsednika Vučića i čitave Srbije u celom svetu, a što ovdašnja opozicija redovno pokušava da ospori.

- Lideri opozicije govorili su da Vučića niko ne želi da vidi, a Vučić će se za ovih mesec dana sresti s gotovo 50 državnika sveta. Kada imate "izolovanog jadnog Vučića, kog niko neće da vidi", a on se za 30 dana sretne sa 50 svetskih državnika, jasno je koliko je besmislena ta priča ovih ljudi iz opozicije, koje smo gledali kako od Skupštine pokušavaju da naprave cirkus - istakao je direktor Srpskog telegrafa.

Odnosi Srbije i Turske veoma su slojeviti i imaju okvire i van geografskih granica naše dve zemlje.

- Odnosi Srbije i Turske moraju da budu dobri ili, bolje rečeno, poželjno je da budu dobri zbog različitih aspekata. Među tim aspektima svakako su i Novi Pazar, Bošnjaci uopšte, kao i sami odnosi Srbije s Bosnom. Procenjuje se da će, ili se barem o tome spekuliše, verovatno jedna od tema na sastanku dva predsednika biti pritiskanje ili neka vrsta pritiskanja Turske prema lažnoj državi Kosovo, odnosno prema samom Kurtiju, da prosto mora da bude konstruktivniji, da mora da razgovara ako nešto hoće. Ako hoće neki, bilo kakav, dogovor ili pregovor, možemo da razgovaramo, ali ako se nastavi ova njegova agenda gde će da puca u decu i da ukida Srbe i da ih proteruje, onda znamo čemu to sve vodi - upozorava Milovanović.

Foto: Printskrin youtube pink tv

Petar Pepo Popović

Na ove konstatacije direktora Srpskog telegrafa nadovezao se i voditelj Petar Pepo Popović, koji je objasnio složenost diplomatskih odnosa dve zemlje.

Pepo kao nepriznati sin Saše Milovanovića

Voditeljka Jovana Jeremić našalila se na početku emisije i rekla da direktora Srpskog telegrafa najavljuje kao Sašu Milovanovića, a mladog voditelja kao Sašu Milovanovića juniora, što je izazvalo opšti smeh u studiju.

Foto: Printskrin TV Pink

Ima li sličnosti, procenite sami

Budući da Popović mnogo liči na direktora Srpskog telegrafa iz mlađih dana, Jeremićka nije mogla da odoli, a da se ne našali i kaže da je Pepo zapravo nepriznat sin Saše Milovanovića, koji je obećao da će mladom Popoviću poslati fotografiju na koju je aludirala Jeremićka.

Kasnije u toku emisije, nakon nekoliko kvalitetnih izlaganja mladog Popovića, sam Milovanović je udelio ozbiljan kompliment mladom voditelju.

- Jovana, pošto si na početku rekla da mi je Pepo nepriznati sin, da ti kažem sad, da mi je nepriznati, ja bih ga priznao odmah jer je on ponos svojim roditeljima.

- Ako se naši stavovi ne slažu po pitanju tzv. države Kosovo i ako ne možemo da se sožimo po pitanju njegovog naoružavanja, hajde da razgovaramo o stvarima o kojima možemo da razgovaramo, a to su, de fakto, ekonomska saradnja, međusobno povezivanje i svakako turizam, koji tu igra glavnu ulogu. Erdogan je samo još jedan od brojnih lidera koji se ne sastaje samo sa predsednikom Vučićem, već dolazi baš u Beograd. Mi moramo da imamo u vidu to da predsednik Erdogan igra veoma bitnu ulogu na Balkanu. Veliki je uticaj Turske u čitavom regionu, naročito među Bošnjacima - kult Erdogana je veliki u tom narodu - objašnjava Popović.

Foto: Printskrin youtube pink tv

Ministar Đorđe Milićević

I ministar Đorđe Milićević deli stav o nalaženju nekog zajedničkog jezika, odnosno polja na kojima, de fakto, može doći do uspešne saradnje i da dve zemlje ne moraju da dele apsolutno sve stavove da bi njihovi odnosi bili kvalitetni i plodonosni.

- Svaka poseta velikog državnika i svaki razgovor s velikim državnikom, iako možda ne mislimo isto po određenim pitanjima, uvek je od velike važnosti i značaja. Bez obzira na različite političke stavove, morate voditi dijalog i tražiti zajedničke imenitelje koji su u interesu građana. Postoje stavovi u kojima se razlikujemo kada je reč o politici, ali svaki razgovor dva velika državnika jeste prilika da dođemo do produbljivanja prijateljskih odnosa, pre svega ekonomskih - zaključuje ministar Milićević.

Vučić u Crnoj Gori i situacija u regionu

Predsednik političke partije Slobodna Crna Gora Vladislav Dajković sam ističe značaj posete turskog predsednika Srbiji i poredi je sa nedavnom posetom predsednika Aleksandra Vučića Crnoj Gori povodom Samita lidera procesa Brdo-Brioni u Tivtu.

- Ono što je poseta Erdogana, Makrona, Šolca ili bilo kog svetskog državnika za Srbiju, to je za nas u Crnoj Gori bila poseta predsednika Aleksandra Vučića. Vučić je jedan od najvećih državnika koji je došao u našu zemlju, ma koliko to smetalo pojedinim centrima moću u Crnoj Gori. Njima je Vučić u lice, i to usred Crne Gore, sasuo sve ono što misli o pogubnim antisrpskim politikama i retorikama u našoj zemlji. Tlo se već nekoliko dana u Crnoj Gori ne smiruje, Vučić je glavna tema crnogorskih medija i to ide do nekih granica šizofrenije - priča Dajković.

Foto: Printskrin youtube pink tv

Vladislav Dajković

- Ove nove garniture vlasti i njihovih medija u Crnoj Gori preuzele su matricu Mila Đukanovića da je Srbija krivac za svaki problem u Crnoj Gori. Srbija je verovatno kriva i što kiša pada u Podgorici. "Junajted medija" je potpuno poklopila medijsku scenu u Crnoj Gori, sve je to pod šapom Šolaka i Đilasa, njima je svaki dan i svaka vest šta je Vučić uradio, Srbija ovo, Srbija ono i "kako da se odbranimo od velikosrpskog uticaja" - pojašnjava predsednik političke partije Slobodna Crna Gora.

Za razliku od crnogorskih medija koji pod uticajem Šolaka i Đilasa prate isključivo situaciju "u tuđem dvorištu", u Srbiji je narativ potpuno drugačiji, što objašnjava i direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović.

- Đukanović i njegova antisrpska politika mene uopšte ne zanimaju, kao ni to ko će u Crnoj Gori biti na vlasti. Mene je jedino zanimalo da se srpski narod ne ugnjetava i da se dođe do toga da neko mora da govori da nije Srbin da bi zadržao posao u javnoj upravi, što je bio slučaj s Đukanovićem. Nešto slično vidimo i s ovim popismo, gde se ništa nije promenilo, osim broja Srba i ostalih, pa im sada popis nije dobar, pa zahtevaju da broje ručno, pa nožno, pa na prste. Treba vremena, mnogo ima ljudi, treba analizu dobro napraviti, ali šta je ovde problem, imate bivšeg predsednika države koji je vladao skoro 35 godina i koji od politike može samo da ponudi pesmu "ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije" i to je cela poenta priče - širenje mržnje prema Srbima. Ta politika mržnje ostaće usamljena u Crnoj Gori, a jednog dana, što im ja ne priželjkujem, ali desiće se delovi Crne Gore s Ulcinjem na čelu da budu pred otcepljenjem. Ja verujem da to otcepljenje Srbija neće priznati - tvrdi direktor Srpskog telegrafa.

Milova politika laži, prevara, profita i antisrpstva

Foto: Tanjug/AP

Milo Đukanović

- Đukanović je celu svoju politiku bazirao na lažnoj crkvi, na lažnom jeziku. Otcepio je Crnu Goru s Rusima, koji su imali svoje interese i dali pare, a onda je Milo te iste Ruse prevarilo kada su mu ovi otvorili procese za šverc duvana u Italiji. Do tog trenutka Milo je nosio Putinovu sliku, a onda je brzo prešao u NATO da bi se spasao - objašnjava Milovanović.

- Kada pogledate medije u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini i pogledate broj teklstova o Vučiću u poslednjoj godini, a s druge strane pogledajte broj tekstova o predstavnicima Crne Gore, Hrvatske u našim medijima, pa kada bismo sad uradili anketu u Srbiji, naši ljudi ovde ne bi znali ni ko je predsednik, a ko premijer Hrvatske, ljudi prosto ne bi znali. Mi na nivou opšte populacije ne znamo ništa o političkim prilikama u Hrvatskoj niti nas to zanima. Čak i ovde, u Republici Srpskoj, gde smo zapravo zainteresovani za političke prilike, čak i tu, pogledajte koliko tekstova o tome ima u srpskim medijima s ove strane Drine. To govori da se Srbija ne meša i da se naši mediji ne mešaju nigde. S druge strane, regionalni mediji se bave prilikama u našoj zemlji, favorizuju opozicione lidere i daju im prostor da govore sve najgore o Vučiću i direktno su svaki put uključeni u srpske izbore. Nakon Vučićevog govora u Tivtu, oni govore o njegovoj umešanosti, a oni svojim medijima učestvuju 24/7, 365 dana u godini svake godine u kampanji protiv Vučića. Ovo je sve proverljivo na pretraživaču i za samo nekoliko minuta istraživanja će vam sve biti jasno - ističe direktor Srpskog telegrafa.

Dvostruki aršini i ozbiljna paranoja

- Kada dođe Milanović u Crnu Goru da bi posetio građane hrvatske nacionalnosti, zvanična Podgorica ga dočeka s najvećim počastima, a kada Vučić dođe, to je odmah okarakterisano kao cilj velikosrpske agresije, koja kao svoja završnu etapu ima okupaciju Crne Gore - pojašnjava Milovanović.

Kako objašnjava direktor Srpskog telegrafa, Vučić je idealan za dobijanje jeftinih političkih poena i naklonosti opozicionih medija, ali da je ta prilika mač s dve oštrice koji uvek seče.

- Vučić je idealan ako hoćeš nešto da kažeš i stekneš naklonost medija. To ti je jedina ulazna karta ako pljuješ sočno i ako još vređaš njegovu porodicu, onda dobijaš gostovanje u dnevniku, pa u drugom dnevniku, onda idu naslovne strane, portali i onda preko noći postaneš stručan za sve i odjednom postaješ čovek s velikom političkom budućnšću, a kad te potroše tako što te jedno vreme stalno vrte u svojim programima, onda te Šolak izbaci i završiš na ulici - upozorava Saša Milovanović.

Ministar Đorđe Milićević sam je istakao da potvrda ispravnosti Vučićeve politike upravo leži u regionalnoj politici, gde mi kao država pružamo ruku svima, od poplava u Bosni i Hercegovini do požara u Grčkoj i Makedoniji. Srbija je prva ponudila nesebičnu pomoć.

- Naša religija su mir, tolerancija i ljubav, to da li će drugi prihvatiti tu ruku ne govori samo o nama, već još više govori o njima - istakao je ministar Milićević.

Foto: Printskrin youtube pink tv

Vladislav Dajković i Saša Milovanović

- Ruka je i uvidu auto-puta ka Sarajevu, gde vi hoćete da približite ljude, da oni žive zajedno. To prosto valjda ljudi vide, kad je teško ko hoće da im pomogne. Nama je Crna Gora bratska zemlja, Crnogorci treba da znaju da će samo u Srbiji naći prijateljski i bratski odnos, a da će svi ovi drugi, koji ih sada miluju, uvek imati neku drugu vrstu odnosa i skrivene namere prema njima, dok će ih Srbi milovati radi bratskih pobuda, kao porodica. - zaključio je direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović.

BONUS VIDEO: