"MOGLA BI DA SE DOGODI NOVA PROVOKACIJA PRIŠTINE!" Vučević: U Berlin ne idem sa strahom, već sa oprezom


IZVOR: Republika - 12.10.2024 | 00:39


Premijer je istakao da je Berlinski proces značajan za regionalnu stabilnost

Foto: instagram.com/milosvucevic
"MOGLA BI DA SE DOGODI NOVA PROVOKACIJA PRIŠTINE!" Vučević: U Berlin ne idem sa strahom, već sa oprezom

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je večeras da očekuje još jače pritiske u narednom periodu, i to najviše oko AP Kosova i Metohije, ujedno izražavajući zabrinutost da bi u ponedeljak kada se održava Samit Berlinskog procesa, kojem će prisustvovati, mogla da se dogodi neka nova provokacija Prištine.

- Plašim se da ćete u ponedeljak videti neku novu provokaciju Prištine, jer su mi ljudi koji su veterani tih događaja pokazali da se svaki put kada je bio sastanak na planeranom nivou desilo nešto loše po nas na KiM od strane Prištine. Nadam se da toga neće biti, ali imam zebnju da će Kurti nešto uraditi to jutro, tipa da će napasti naše privremene institucije ili opštine po srpskom sistemu - rekao je Vučević za RTV.

Na pitanje kakvu poruku nosi u Berlin iz Srbije, sa kakvom porukom ide i da li je Srbiji važan nastavak Berlinskog procesa posle 10 godina, Vučević je napomenuo da je "nama itekako važno sve što doprinosi stabilizaciji regiona, sve što nas udaljava od sukoba i što donosi benefit za naše građane, što stvara uslove za rast plata i penzija, važno nam je sve što na teritoriji naše države čini bolju atmosferu za život. Sve što je u tom kontekstu nama je važno".

On je istakao da je Berlinski proces značajan za regionalnu stabilnost, kao i da je uz manji ili veći uspeh ostvario rezultate koji nisu za potcenjivanje.

- Ove godine je 10 godina Berlinskog procesa i zato naši domaćini i osnivači Berlinskog procesa, Nemačka posebno, želi da apostrofira njenu ulogu i ulogu Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana. Mi kažemo 5 + 1, oni govore o 6 država - izjavio je on.

Na pitanje sa kakvim porukama ide i šta očekuje kazao je da ne ide sa strahom, već sa oprezom.

- Uvek postoji opcija da neko i taj skup iskoristi za neku optužbu na račun nas ili da smo mi remetilački faktor. Ono što jeste pozitivna vest jeste činjenica da se Priština saglasila da ukine svoju jednostranu odluku o zabrani ulaska srpske robe na KiM. Tačno je da je to u ovom trenutku samo preko administrativnog prelaza Merdare, a oni pravdaju da Jarinje i Brnjak ne mogu da se koriste kao administrativni prelazi dok ne dobiju skenere iz Nemačke - saopštio je Vučević.

Foto: Tanjug

Vučević ističe da Srbija mora da vodi računa o tome da sačuva Srbe s KiM

On je istakao da je za nas važno da srpska zajednica dobije uredno i blagovremeno snabdevanje hranom, lekovima i potrepštinama za iole normalan život na KiM.

- Što se tiče sporazuma CEFTA i napora gospodina Zaracina i Savezne Republike Nemačke, UNMIK ostaje deo Cefte. Ono što smo se mi saglasili jeste da Priština može tehnički da učestvuje na sastancima sa fusnotom Kosovo. Znači, UNMIK je potpisnik CEFTE, ne menja se sporazum niti potpisnici, s tim da Kosovo sa fusnotom može da bude na tehničkim sastancima po pitanju CEFTE. To je taj regionalni sporazum oko bescarinskih procedura 5 država + 1 region - kazao je Vučević.

Istakao je i da će Kurti takođe biti u Berlinu kao predstavnik, ali i da nema bilateralni sastanak sa njim, međutim biće u formatu gde će se nalaziti zajedno.

- Verovatno ni njemu ni meni neće biti mnogo prijatno, ali nismo mi birani da bi nam bilo prijatno nego da štitimo interese naše države. Mnogo je gore da budemo odsutni i da se odlučuje o nama bez nas. Naš interes je da čuvamo mir i političku stabilnost u regionu, da se Srbija razvija u miru, da naši građani mogu da putuju, da imaju bezvizni režim, da nam dolaze turisti iz Evrope, Amerike ali i NR Kine i Rusije, da smo danas dogovorili isporuku novog ruskog gasa za zimski period, da sam prilikom posete Skoplju prisustvovao potpisivanju Sporazuma o izgradnji novog gasnog interkonektora preko Severne Makedonije na Grčku, da imamo ponudu od Rumuna da gradimo novi interkonektor, da istovremeno sa Rusima proširujemo na Banatski dvor, odnosno podzemno skladište zemnog gasa - rekao je on.

Srbija, kako je dodao, mora da vodi računa o svemu tome, i naravno ono što je najizazovnije za nas - kako da sačuvamo Srbe na KiM.

Govoreći o pritiscima na Srbiju, Vučević je rekao da ne misli da će biti manji pritisak oko uvođenja sankcija Rusiji, ali da misli da su svi videli da mi ne nameravamo da odustanemo od naše politike i da nećemo uvoditi sankcije.

- Mislim da nas čeka veliki pritisak oko pitanja Kosova i Metohije i to ne nagoveštavam loše stvari za Srbiju, samo kažem da će biti pritiska. Ne mogu da isključim ni pritiske oko Republike Srpske i konstantnih pokušaja na polju revizije Dejtonskog sporazuma i da ne zaboravimo i ovo suđenje protiv Milorada Dodika koje može da dovede do određenih posledica po stabilnost u Bosni i Hercegovini - dodao je on.

BONUS VIDEO: