VUČEVIĆ NA SAMITU BERLINSKOG PROCESA! Dočekao ga nemački kancelar Olaf Šolc! (VIDEO)


IZVOR: Republika/A.D. - 14.10.2024 | 11:00


Tokom posete Berlinu, premijer će imati i bilateralne sastanke.

Foto: Tanjug AP/Abdel Kareem Hana
VUČEVIĆ NA SAMITU BERLINSKOG PROCESA! Dočekao ga nemački kancelar Olaf Šolc! (VIDEO)

 

 

Premijer Srbije Miloš Vučević stigao je na Samit Berlinskog procesa gde ga je dočekao nemački kancelar Olaf Šolc.

Vučević će u okviru ''Berlinskog procesa'' učestvovati na panelina posvećenim regionalnoj saradnji i zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Zelenoj agendi, povezivanju i energetici.

Kako je najavila nemačka vlada, predviđeno je da se potpiše Deklaracije podrške Akcionom planu o zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Sporazum o pristupu visokom obrazaovanju. 

Tokom posete Berlinu, premijer će imati i bilateralne sastanke. On je uoči Samita rekao kako je Berlinski proces značajan za regionalnu stabilnost, kao i da je uz manji ili veći uspeh ostvario rezultate koji nisu za potcenjivanje, te da je Srbiji važno sve što doprinosi stabilizaciji regiona, sve što nas udaljava od sukoba i što donosi benefit za građane, što stvara uslove za rast plata i penzija.

On je dodao da u Berlin ide, ne sa strahom, već sa dozom opreza, jer, kako je rekao, uvek postoji opcija da neko i taj skup iskoristi za neku optužbu na račun Srbije. On je izrazio zabrinutost da bi mogla da se dogodi i neka nova provokacija Prištine, ali se, kako je rekao, nada da toga neće biti.

Vučević je dodao da će i predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti takođe biti u Berlinu, da nema bilateralni sastanak sa njim, ali da će biti u formatu gde će se nalaziti zajedno. Berlinski proces je pokrenut 2014. godine na inicijativu tadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel i od tada se Samit održavao u raznim gradovima, u Londonu, Parizu, Beču, Poznanju i drugim gradovima.

Na Samitu, koji se održava najmanje jednom godišnje, sastaju se lideri Zapadnog Balkana i njihovi partneri, uz prisustvo predstavnika institucija EU, međunarodnih finansijskih institucija i civilnog društva. Berlinski proces je uspostavljen kao format za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, kao i za podršku procesa pristupanja EU. Neki od ključnih prioriteta Samita su ekonomska saradnja kroz produbljivanje zajedničkog regionalnog tržišta, energetska sigurnost i tranzicija, zeleni program za usklađivanje regiona sa ciljevima EU, povećanje povezanosti kroz infrastrukturne projekte i drugo. Tokom godina, Berlinski proces je evoluirao i sada uključuje sastanke ministara i brojne prateće događaje kao što su Digitalni samit, Biznis forum, Forum mladih, Forum civilnog društva i Forum o rodnoj ravnopravnosti.

BONUS VIDEO