BABA MU REKLA, A ON JE POSLUŠAO! Edi Rama objasnio zašto je promenio odnos prema Srbiji!


IZVOR: Republika - 16.10.2024 | 16:26


Bili smo potpuno razdvojeni dok nisam prvi put posetio Beograd, 68 godina posle početka poslednjeg rata, kako bih uspostavio vezu sa Srbijom, počeo je Rama.

Foto: youtube.com/Tanjug News Agency official
BABA MU REKLA, A ON JE POSLUŠAO! Edi Rama objasnio zašto je promenio odnos prema Srbiji!

Albanski premijer Edi Rama u intervjuu za list "Berliner cajtung“ pod naslovom „Migracijom morate da upravljate pametno“, čiji je povod bio početak rada azilantskog centra u Albaniji po dogovoru s Italijom, pozabavio se i odnosom sa Srbijom.

Na pitanje: "Jugoistočna Evropa ima iza sebe mnogo ratova i kriza. Kakav je trenutni odnos prema susednim zemljama, posebno prema Srbiji i Kosovu?“ Rama je odgovorio:

- Komšije su komšije, ne možeš da ih biraš. Ali uvek treba raditi na tome da se odnosi sa njima popravljaju u neguju. Moja baba je bila mudra žena, nije imala formalno obrazovanje ali je čitala sa oduševljenjem. Uvek je govorila: ’Srećne komšije, srećna kuća’. Zato sam potpuno promenio naš odnos sa Srbijom - kaže albanski premijer.

- Bili smo potpuno razdvojeni dok nisam prvi put posetio Beograd, 68 godina posle početka poslednjeg rata, kako bih uspostavio vezu sa Srbijom. Naravno, imamo razlike, posebno u pogledu na Kosovo. Srbija još uvek poriče realnost da je Kosovo samostalna i nezavisna država. A tu nema povratka - kaže.

- Ali, ako hoćemo da omogućimo bolji život sledećoj generaciji, moramo da prihvatimo da nismo istog mišljenja o tom pitanju. To ne bi trebalo da nas sprečava da u drugim oblastima sarađujemo, jer postoji puno zajedničkih interesa. Čak i ako je Srbija, na primer, bliža Rusiji i Kini, što Albanija nikada ne bi uradila, ipak nam je potreban održiv mir.

Bonus video