CRNA GORA SE VRAĆA KORENIMA, A MILO SE ZBOG VUČIĆA BUDI U ZNOJU: Rezultati popisa ohrabrili srpski narod


IZVOR: BILJANA BOJIĆ - 16.10.2024 | 20:00


Srpskog predsednika krivi za svoje poraze i rezultate popisa, ali te optužbe može da okači mačku o rep. Intervju: Vladislav Dajković, predsednik Slobodne Crne Gore

Foto: ST/Petar Divac
CRNA GORA SE VRAĆA KORENIMA, A MILO SE ZBOG VUČIĆA BUDI U ZNOJU: Rezultati popisa ohrabrili srpski narod

Znam da se Milo Đukanović svako jutro budi u znoju jer mu je noćna mora predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kojeg krivi za svaki svoj izborni debakl, poraz, gubljenje vlasti, pa sad i za rezultate popisa u Crnoj Gori. Ali te optužbe iz tabora Đukanovića da su za rezultate "krivi" Srbija i Aleksandar Vučić, mogu da okače mačku o rep. Jer ništa od toga nije tačno niti je problem Aleksandra Vučića, koji se predano bavi svojom državom i narodom, već Đukanovića, koji je očigledno opsednut Srbijom i srpskim narodom. Zato mu je srpski narod u Crnoj Gori, u političkom smislu, i došao glave.

Ovo u intervjuu za Srpski telegraf kaže predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković.

NASILNO POTIRANJE

U Crnoj Gori najviše građana govori srpski, a broj onih koji se izjašnjavaju kao Srbi povećan je oko 15 odsto u odnosu na pre 12 godina, kad je tamo prethodno održan popis.

A pravoslavaca je oko 71 odsto, pokazuju zvanični rezultati popisa, koji su konačno saopšteni prekjuče, odnosno čak deset meseci pošto je održan krajem prošle godine.
Ipak, kako ističe Dajković, uprkos opstrukcijama i pokušajima čak i nasilnog potiranja srpskog identiteta, Crna Gora se vraća korenima.

- Proces popisa stanovništva u Crnoj Gori kasnio je nedopustivo dugo, skoro pune tri godine. Trebalo je, podsećanja radi, da se održi 2021, ali je iz političkih razloga, među kojima je glavni onaj da su Srbi tada, nakon litija, bili u naletu, naboju snage, pa se, samim tim, na sve načine morao zaustaviti, odnosno odložiti. Zato je održan tek krajem decembra 2023. Ali rezultati nisu objavljeni u roku od 30 dana, kako i zakon nalaže, već tek punih 10 meseci posle. Sve to baca tamnu fleku. Ipak, uprkos svemu tome, proces popisa je prošao u maniru demokratskih tekovina, nije bio većih tenzija i građani su se izjasnili.

PAD MRZITELJA

Šta je najjači utisak?

- Najjači utisak kao Srbinu, čoveku koji je vezan za Crnu Goru privatno, porodično i politički je da su Srbi ostvarili skok, odnosno da smo ojačali za više od 30.000 novih građana koji se izjašnjavaju kao Srbi, dok su oni drugi, koji su hteli da mi nestanemo i oni koji su nam pripremali neke traktore, kako su to znali da kažu, da nas teraju u Srbiju, aludirajući na akciju "Oluja" i egzodus Srba iz Hrvatske, ostvarili su pad. Druga najjača impresija je da je srpski jezik postao većinski. I da se polako vraćamo korenima.

Zalažete se da srpski jezik postane službeni?

- Srpski jezik postaje jezik većine. I, samim tim, smatram da vrlo brzo moramo doći do izmena i dopuna zakona o jeziku i da se srpskom jeziku vrati status koji je imao odavno. Verujem da tu neće biti većih problema.

Vratiti srpske pisce u udžbenike

Očekujete li da će brojni srpski pisci, koji su proterani iz crnogorskih udžbenika, lektire, vratiti u obrazovni program?

- U ovom trenutku ja to ne znam. Ne zavisi sve od srpskog naroda niti koalicije "Za budućnost srpskog naroda". To je već stvar koncenzusa s koalicionim partnerima sa državnog nivoa. Ali ako mene pitate, oni nikad nisu ni trebalo da idu iz našeg obrazovnog sistema. I to ne zbog toga što su Srbi, već zato što su prepoznati u generacijama koje su stasavale u našoj zemlji kao najbolji pisci čija su dela na najkvalitetniji način uticali na razvoj i vaspitanje naše omladine.

Đilasovo klatno

Čime objašnjavate da je broj Srba u proteklih 12 godina, od poslednjeg popisa, porastao, i to za nemalih 15 odsto, a Crnogoraca smanjen?

- Razlog za to apsolutno vidim u onoj tezi koju je čak i Milovan Đilas pre pedesetak godina izneo o onom identitetskom klatnu koje uvek prevagne na stranu onih koji su na neki način bili ugnjetavani. A to je režim Đukanovića činio srpskom narodu proteklih 30 godina.