SKANDAL NAD SKANDALIMA! Tužiteljki Bojani Savović NE VALJA pooštravanje kazni za silovatelje i nasilnike!


IZVOR: Republika/J.B. - 17.10.2024 | 11:09


Sramotan intervju za N1.

Foto: YouTube/Printscreen
SKANDAL NAD SKANDALIMA! Tužiteljki Bojani Savović NE VALJA pooštravanje kazni za silovatelje i nasilnike!

Izmene Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku predstavljaju značajan korak u borbi protiv nasilja, kriminala, i zaštite žrtava, uključujući strože kazne za silovanje, ubistvo, nasilje u porodici, i napad na službena lica poput lekara i nastavnika.

Uprkos tome što su ove promene od suštinskog značaja za unapređenje pravnog sistema, tužiteljka Bojana Savović je izrazila zabrinutost zbog ovih izmena, tvrdeći da prečeste promene zakonodavstva stvaraju pravnu nesigurnost.

Savovićev stav izaziva ogorčenje, jer, umesto da podrži ove napore koji ciljaju na povećanje bezbednosti u društvu, ona ističe da se zakoni previše često menjaju i time zbunjuju građane. Međutim, postavlja se pitanje: da li pravna sigurnost i stabilnost zaista treba da budu izgovor za izbegavanje pravovremenih reakcija na ozbiljne društvene probleme poput nasilja i kriminala?

- Građani da bi odgovarali za neko krivično delo, piše u zakonu, moraju da budu svesni protivpravnosti tog krivičnog dela. Dakle, ako se nešto previše često menja i ne zna se šta je dozvoljeno ili nije, koje radnje su kažnjive, a koje nisu, onda izostaje ta njihova svest o protivpravnosti i ne mogu da odgovaraju za neko krivično delo - jedan je od njenih bizarnih argumenata.

Foto: Srpski Telegraf

Tužiteljka Bojana Savović

Ne sviđa joj se doživotni zatvor za silovatelj?

Izmene zakona jasno uvode oštrije kazne, a mnoge odredbe su usmerene ka zaštiti građana. Na primer, za krivična dela poput silovanja, predviđena je kazna doživotnog zatvora. Ovo šalje jasnu poruku da društvo neće tolerisati takva dela. Dupliranje kazni za nasilje u porodici takođe ima jasnu svrhu – zaštitu najugroženijih članova društva. Da li je onda populizam doneti zakone koji štite žrtve i kažnjavaju nasilnike strožim kaznama?

Tužiteljka Savović je, međutim, u svojim izjavama kritikovala ove izmene, nazvavši ih „čistim populizmom.“ Ona smatra da učestale izmene zakona unose konfuziju u pravni sistem i da građani zbog toga nisu u stanju da uvek budu svesni koje su radnje zabranjene, što otežava njihovu odgovornost pred zakonom. Savović čak tvrdi da ovakve promene stvaraju kontradiktorne pravne norme i nejasnoće u zakonodavstvu.

- Ovo u vezi sa pooštravanjem kazni je čist populizam i to je nesporno. Postoje neke odredbe za koje oni misle da će njima ići u korist. Mislim da je stvorena velika konfuzija sa velikim brojem nejasnih i kontradiktornih pravnih normi - kaže ona za opoziciono orijentisane medije.

Međutim, mnogi koji podržavaju ove izmene tvrde da se one bave najvažnijim pitanjima – zaštitom građana i žrtava. Na primer, pooštravanje kazni za nasilje u porodici šalje snažnu poruku nasilnicima, a kriminalizacija napada na lekare i nastavnike štiti najvažnije profesije u društvu. Takođe, strože kazne za korišćenje nelegalnog oružja i izazivanje teških saobraćajnih nesreća doprinose većoj bezbednosti na ulicama.

S druge strane, izmene koje se odnose na prava žrtava i oštećenih su jasne i korisne. Na primer, žrtve krivičnih dela dobijaju veća prava u procesu, a to je ključno za pravdu. Takođe, izmene se odnose na prava okrivljenih, uključujući pravo na prevodioca, što je posebno važno u kontekstu migracija.

Međutim, Savovićevoj su, kako kaže, problem i ljudska prava. A mi se pitamo, da li je išta bitnije i da li išta treba staviti ispred osude nasilja u društvu?

BONUS VIDEO