SAMO SRBI OVO MOGU - MIHOLJSKI SUSRETI PROBILI BLOKADU! Narod na Kosmetu pokazao nesalomiv duh


IZVOR: IGOR KOZARSKI - 17.10.2024 | 20:30


Prvi put je ova manifestacija održana u južnoj pokrajini i to u jeku pritisaka, poručio ministar Milan Krkobabić

Foto: Milan Obradović, Uroš Kostić, Sonja Sceovic
SAMO SRBI OVO MOGU - MIHOLJSKI SUSRETI PROBILI BLOKADU! Narod na Kosmetu pokazao nesalomiv duh

Samo Srbi ovo mogu! U jeku najvećih pritisaka i pune izolacije buknuli su Miholjski susreti sela u Velikoj Hoči, kod Orahovca, na KiM! Okupili su i sabrali nezapamćeno mnoštvo stanovnika i potvrdili nesalomiv duh naših ljudi u južnoj srpskoj pokrajini, izjavio je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.

On je istakao da je ove Miholjske susrete, prve održane na KiM, obeležio bogat program: Od Miholjdanske besede, pa preko memorijalnog turnira u fudbalu, izložbe fotografija i likovnih radova do nastupa kulturno-umetničkih društava, guslara i pevačkih grupa.

MESTO OPSTANKA

U prepunom Domu kulture program je započet Miholjdanskom besedom.

- I ovde smo danas u tački susretanja i ostanka, a na mestu opstanka. Tu gde smo, da ostanemo i opstanemo - snažna je poruka besede koju je kazivao prof. dr Boško Suvajdžić, šef Katedre za srpsku književnost s južnoslovenskim književnostima.
Miholjdan se tri decenije obeležava kao seoska slava Velike Hoče. U nizu kulturnih i sportskih događaja koji su tom prilikom održani, učestvovali su ne samo meštani Velike Hoče i Orahovca već i mnogobrojni gosti iz Srbije i Crne Gore. Izložbu starih fotografija u Zavičajnom muzeju priredili su profesori i đaci Gimnazije Orahovac, koja trenutno broji ukupno 10 učenika svih odeljenja. Postavku su dopunile i slike i ikone dvoje umetnika iz Velike Hoče.

- Predstavili smo više od 150 crnobelih fotografija, počev od dvadesetih godina prošlog veka, koje su ustupili meštani iz svojih porodičnih albuma. Naizgled obične fotografije, zapravo nam mnogo govore o prošlosti Velike Hoče i Orahovca. Kako su se naši preci oblačili, kako su svadbovali, ispraćali sinove u vojsku, kako se darivala mlada, slavio Veligdan, išlo u Dečane i druge manastire - rekla nam je profesorka srpskog jezika i književnosti orahovačke gimnazije Olivera Radić.

SEĆANJE NA NASTRADALE

Ona je podvukla koliko su ovakve manifestacije značajne za narod na KiM, koji nema mnogo prilika za okupljanje, druženje i predstavljanje svojih običaja i veština.
Memorijalni turnir u fudbalu održan je u znak sećanja na Velikohočane nastradale 1999.

Odlična atmosfera od Raške, pa do Požege

Protekle nedelje Miholjski susreti održani su i u Raški, Somboru, Požarevcu, Bojniku, Koceljevi, Aleksincu, Vranju, Despotovcu, Loznici, Lebanu i Požegi, uz sportska i kulinarska nadmetanja, narodne pesme i igre specifične za svaki kraj. Ono što je svima bilo zajedničko jeste odlična atmosfera.
Predstoje manifestacije u Ivanjici, Velikoj Plani, Negotinu, Malom Zvorniku, Apatinu, Mionici, Ćupriji, Smederevu, kojima se ulazi u samu završnicu ovogodišnjih Miholjskih susreta sela.