PREMIJER VUČEVIĆ O PONAŠANJU POJEDINIH TRGOVACA: Ne može narodu da se dere koža s leđa!


IZVOR: K. BLAGOVIĆ - 19.10.2024 | 19:25


Kako je poručio, moramo da vodimo računa o svim građanima, a poštujemo i lance

Foto: Tanjug/AP
PREMIJER VUČEVIĆ O PONAŠANJU POJEDINIH TRGOVACA: Ne može narodu da se dere koža s leđa!

Premijer Miloš Vučević rekao je da je Vlada ušla u obračun s pojedinim trgovinskim lancima za koje se sumnja da su nameštali cene, zbog čega su građani Srbije bili direktno oštećeni.

Vučević je kazao da je već započeta istraga koja treba da utvrdi da li su neki lanci ugovarali cenu proizvoda. 

- Agencija koja je nadležna za to, koja je nezavisna, ušla je u postupak. Započeta je istraga da li je došlo do kartelizacije tržišta. Da pojasnim građanima, to znači da se neformalno lanci dogovore za cenu proizvoda i zakucaju tu cenu. Mnogo faktora podižu cenu ili utiču na nemali profit. Nismo neprijatelji trgovinskih lanaca. Cenimo ih sve i poštujemo. Apelujem na fer odnos. Da, profit nije sporan, ali ne može da bude skidanje kože narodu i proizvođačima. Uvek mora da bude neka mera. Moj apel za sve je da budu fer i nikakvih problema nemamo. Ako ima kartelizacije, tu su kazne prilično visoke. Hrvatska, recimo, ima dobre zakone oko zaštite potrošača - naveo je premijer.

Kako je poručio, moramo da vodimo računa o svim građanima, a poštujemo i lance:

- Mora biti izbalansiran odnos. Vi pravite veštačku cenu nekada. Videćete, s nižim cenama više se kupuje, imaćete veći promet. Nije to laka borba.

Mesarovićeva o napadima Đilasa na premijera Srbije

Ministarka privrede Adrijana Mesarović stala je u odbranu premijera Vučevića i poručila Draganu Đilasu, lideru SSP, da je iza njega ostao grad Beograd s nestvarnim dugom i privatne firme s ogromnim profitom, dok je iza Vučevića ostao grad Novi Sad, koji se najbrže razvija u ovom delu Evrope.

- Dragan Đilas napada Vučevića, čoveka koji je za šest meseci vođenja Vlade postigao mnogo rezultata, a prethodno je isto radio i kao ministar odbrane i uz to je bio najbolji gradonačelnik u istoriji Novog Sada, koji je od Srpske Atine napravio grad koji se najbrže razvija u ovom delu Evrope, grad u kojem se istovremeno grade čak tri mosta - istakla je ministarka.

Politički analitičar Stevica Deđanski kaže da je Vlada Srbije imala dobrih akcija do sada, ali da je ova apsolutno odlična.

- Ovo je jedna od najboljih akcija Vlade. Prvo, iskontrolisaće cene da ne budu enormno velike jer sada jesu. Određeni lanci i ljudi zarađuju ogroman novac, a sve plaćaju građani Srbije, pa i Vlada, jer svi onda njih napadaju da je lošiji standard zbog visokih cena. Moramo da naučimo trgovinske lance da ne mogu građanima Srbije da deru kožu s leđa, a sve zbog svog profita. To mora da se uredi - naveo je Deđanski.

BONUS VIDEO: