80 GODINA OD OSLOBOĐENJA BEOGRADA! Vučić polaže venac na spomenik Neznanom junaku


IZVOR: Republika/ T. J. - 20.10.2024 | 08:07


Beograd je u Drugom svetskom ratu oslobođen pre 80 godina

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav
80 GODINA OD OSLOBOĐENJA BEOGRADA! Vučić polaže venac na spomenik Neznanom junaku

Povodom 80 godina od oslobođenja Beograda, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položiće venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

On se tim povodom oglasio na svom Instagram nalogu:

- Osamdeset godina je prošlo od herojskog oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Vekovima unazad, nepokolebljiva lјubav prema slobodi davala je snagu našem narodu za pobede u ratovima. Nikada nećemo zaboraviti hrabrost naših predaka u borbi za pravdu protiv mnogostruko jačih neprijatelјa. Neka je večna slava i zahvalnost svim hrabrim ženama i muškarcima koji su položili živote za slobodu našeg naroda - napisao je predsednik na svom Instagram nalogu.

 

 

Nakon toga će prisustvovati otvaranju izložbe Vojna diplomatija na putu ka slobodi, u 12 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba za saradnju predsednika Republike.

Beograd je u Drugom svetskom ratu oslobođen pre 80 godina, 20. oktobra 1944. posle tri godine i sedam meseci nemačke okupacije.

Glavni grad Jugoslavije snage sovjetske armije uz pomoć snaga NOVJ oslobodile su tokom Beogradske operacije, a nakon višednevnih teških borbi i uz brojne žrtve. Beogradska operacija bila je jedna od ključnih, ako ne i najvažnija vojna akcija na prostoru okupirane Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

Zauzimanjem Beograda od strane Crvene armije, odnosno snaga Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, zapravo je rešeno ključno pitanje potonje sudbine Jugoslavije i ko će o njoj dalje odlučivati. Sudbina Vlade Kraljevine Jugoslavije u Londonu, odnosno Krune, bila je tada zapečaćena. Sovjetska vojska se tad još uvek zvala Crvena armija. Izvorno, Radničko seljačka Crvena armija. Taj naziv je zadržan do februara 1946. kada je preimenovana i formalno pravno u Sovjetska armija.

Ulazak sovjetske Crvene armije u Jugoslaviju Josip Broz Tito dogovorio je prethodno prilikom susreta sa Staljinom u Moskvi septembra 1944. Beograd je pod nemačkom okupacijom u Drugom svetskom ratu bio počev od aprila 1941. godine. Nemačka komanda insistirala je da se Beograd ima pretvoriti u tvrđavu, te da ga treba braniti svim raspoloživim snagama. Grad je imao strateški značaj. Bio je takođe važan zbog izvlačenja nemačkih trupa sa juga, od pravca Soluna. Beograd je u Drugom svetskom ratu stradao, i velikim delom je razoren, počev od 6. aprila 1941. kada su ga teško bombradovali Nemci.