OPOZICIJA NIJE USPELA DA NARUŠI JAVNI RED I MIR! Dačić o najavljenim protestima: Nećemo tolerisati duže blokiranje, posebno međunarodnih saobraćajnica


IZVOR: Republika - 20.10.2024 | 10:40


Važno je sačuvati red i mir u zemlji po svaku cenu

Foto: Republika, Tanjug/Sava Radovanović
OPOZICIJA NIJE USPELA DA NARUŠI JAVNI RED I MIR! Dačić o najavljenim protestima: Nećemo tolerisati duže blokiranje, posebno međunarodnih saobraćajnica

Bezbednosna situacija u Srbiji je, prema oceni ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačiča, i pored protesta protiv iskopavanja litijuma stabilna, a javni red i mir nisu narušeni.

- Javna okupljanja u Srbiji su slobodna i nije problem da se najavljeni protesti održe, ali krivična dela koja iz toga nastaju ne mogu da budu tolerisana. Naš pristup protestima je da se postupa bez upotrebe sredstava sile i prinude i niko u tim protestima nije uhapšen, a oni koji su privođeni, privođeni su radi davanja izjava - rekao je on za Tanjug.

Dodao je da se mogu istrpeti kraće blokade, ali da se sigurno neće tolerisati duže blokiranje, posebno međunarodnih saobraćajnica, kao što je to bio slučaj u avgustu ove godine.

- Policija ne želi da izaziva sukobe, ali ako se neko veže za prugu i hoće tu da ostane deset dana i da saobraćaj ne može da funkciniše, to nije realno da se toleriše - rekao je Dačić.

On je naveo da se ministarstvo na čijem je čelu sada bavi pripremom zakonskih rešenja u pokušaju smanjenja broj saobraćajnih nesreća u zemlji i saniranja njihovih posledica, i naveo da nije lako naći rešenja za to, budući da se ispostavilo da su počinioci često povratnici, dakle oni koji su već uzrokovali nesreće, pa se postavlja pitanje kakav je uopšte efekat pooštravanja mera.

Dačić je rekao da se radi i na izmenama Zakona o oružju.

BONUS VIDEO: