VUČIĆ UPOZNAO KRALJA ESVANTINIJA SA DOSTIGNUĆIMA SRPSKE VOJSKE: "Uveren da ćemo ostvariti dobru vojnotehnološku saradnju na obostranu korist!" (FOTO)


IZVOR: Republika/J.B. - 21.10.2024 | 12:35


"Razgovarali smo o daljim koracima na konkretizaciji saradnje!"

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav
VUČIĆ UPOZNAO KRALJA ESVANTINIJA SA DOSTIGNUĆIMA SRPSKE VOJSKE: "Uveren da ćemo ostvariti dobru vojnotehnološku saradnju na obostranu korist!" (FOTO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je Vojnotehnički institut sa Njegovim Veličanstvom kraljem Msvatijem III od Kraljevine Esvatini.

Sa ponosom sam upoznao Njegovo veličanstvo sa najnovijim dostignućima srpske vojne industrije, kao i s nekim od istraživačkih projekata koji se trenutno realizuju u VTI.

Razgovarali smo o daljim koracima na konkretizaciji saradnje, sa fokusom na inovacije i projekte koji bi mogli da doprinesu jačanju kapaciteta oružanih snaga obe zemlje, čime bi se naši odnosi i uzajamno poverenje dodatno učvrstili.

Zahvalan sam uvaženom gostu na interesovanju koje je pokazao, uveren da ćemo ostvariti dobru vojno-tehnološku saradnju na obostranu korist
- naglasio je Vučić na Instagramu.

 

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić domaćin je kralju Esvatinija, Msvatiju III, koji boravi u višednevnoj zvaničnoj poseti Srbijii.

Kralja Esvatinija, koji će biti u Srbiji do 22. oktobra, dočekao je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na aerodromu Nikola Tesla.

Vučić se u maju sastao sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Folile Šakantu i zahvalio Kraljevini Esvatini na principijelnoj poziciji o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. države Kosovo.

Iako su formalni diplomatski odnosi između dve zemlje uspostavljeni 1990. u Njujorku potpisivanjem zajedničkog dokumenta, saradnja dve strane postoji još od sticanja nezavisnosti Esvatinija 1968. godine. 

Politički odnosi se zasnivaju na tradiciji saradnje koja je postojala u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja.

U maju 2019. tadašnji prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio je Esvatini, a iste godine predsednik Skupštine Esvatinija P. Mavimbela predvodio je delegaciju ove zemlje na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije koje se oktobra održala u Beogradu.

U Beogradu 2022. tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, potpisao je sa tadašnjom šeficom diplomatije Kraljevine Esvatini Tulisilom Dladlom sporazume o saradnji dveju država.

Potpisani su sporazumi o kulturno-prosvetnoj saradnji, o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, o saradnji u oblasti poljoprivrede, memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti protokola i memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta.
 

BONUS VIDEO: