DRAGAN VELIKIĆ, GOSTUJUĆI NA ŠOLAKOVOJ TELEVIZIJI, OVOG PUTA BAŠ PRETERAO: Podržao Proglas, a sad zove Kurtijevo Kosovo na sajam knjiga


IZVOR: A. A. - 21.10.2024 | 22:52


Ovaj opozicionar kao da ne zna da država Srbija ne priznaje takozvanu državu Kosovo, koja je i dalje deo naše zemlje

Foto: printscreen/N1, Promo foto
DRAGAN VELIKIĆ, GOSTUJUĆI NA ŠOLAKOVOJ TELEVIZIJI, OVOG PUTA BAŠ PRETERAO: Podržao Proglas, a sad zove Kurtijevo Kosovo na sajam knjiga

Kada bi se opozicionari pitali, međunarodno nepriznata država Kosovo bi bila gost na Sajmu knjiga u Beogradu. Nije šala nažalost, to je otvoreni stav Dragana Velikića, člana političkog saveta Pokreta slobodnih građana i jednog od velikih podržavalaca Proglasa. Gostujući na televiziji N1 Dragana Šolaka, on je izjavio da lažna tvorevina koju vodi Aljbin Kurti treba da dođe na Beogradski sajam i svetkovinu srpske kulture i promoviše svoje velikoalbanske i šovinističke ideje.

- Mi ne znamo ko će iduće godine biti zemlja gost na Sajmu knjiga. Nemci unapred tri godine znaju da će to biti Čile kod njih na sajmu u Frankfurtu. To je uobičajeno. To je ta otvorena knjiga koja se razmenjuje sa zemljom koja je gost. Moj predlog bi bio Kosovo! Ali, zaista, zašto ne bi bilo Kosovo sledeća zemlja gost na sledećem sajmu knjiga - upitao se, kao naivno, Velikić.

Ovaj opozicionar kao da ne zna da država Srbija ne priznaje takozvanu državu Kosovo, koja je i dalje deo naše zemlje, što uostalom stoji i u rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija i da su takvi predlozi i izjave u najmanju ruku protiv suvereniteta naše zemlje.

Pored toga, svaku pruženu ruka u sferi kulture Albanci s Kosova su koristili za nove provokacije, poput manifestacije Mirdita, dobar dan. Podsetimo, na tim kulturnim manifestacijama tematika su uglavnom albanske žrtve na Kosovu, dok se Srbi tu pominju samo kao zlikovci, silovatelji, ubice...

Umesto književnosti, dohvatio se litijuma

Velikić, koji sebe vidi kao književnika na Šolakovoj televiziji, dotakao se i litijuma, priznavši da veruje da preko te teme može da se obori aktuelna vlast i predsednik Vučić.

- To ide postepeno, mic po mic, dosad je postojala jedna glasačka mašina (koja je glasala za Vučića) koja se s ovim litijumom već topi, smanjuje, i to je jedina nada da će doći do nekih promena - rekao je Velikić.

Inače, Velikić je za vreme prethodne vlasti stigao i do funkcije ambasadora. On je, naime, bio predstavnik Srbije i Crne Gore, a potom same Srbije u Austriji od 2005. do 2009, baš u vreme kada su Albanci u Prištini jednostrano proglasili nezavisnost južne srpske pokrajine, ali se ne sećamo da je nešto učinio u Beču da ubedi domaćine da je time prekršeno međunarodno pravo.

Pored toga u februaru ove godine gostujući u emisiji kod Olje Bećković, Velikić je praktično sve one koji nisu glasali za Dragana Đilasa nazvao nenormalnim.

- Trećina ljudi, glasačkog tela, normalna je, nezavedena. Misle svojom glavom, a što je uslov da ste ljudsko misleće biće - rekao je Velikić komentarišući rezultat opozicije na decembarskim izborima.

BONUS VIDEO: