TONINO PICULA IZABRAN ZA NOVOG IZVESTIOCA EP ZA SRBIJU


IZVOR: Republika - 22.10.2024 | 10:12


Picula dolazi iz Progresivne alijanse socijalista i demokrata (S&D)

Foto: Profimedia
TONINO PICULA IZABRAN ZA NOVOG IZVESTIOCA EP ZA SRBIJU

Za novog izvestioca Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju izabran Tonino Picula iz Progresivne alijanse socijalista i demokrata (S&D), potvrđeno je dopisniku Tanjuga u EP.

On je izabran na plenarnoj sednici EP na kojoj su izabrani i drugi izvestioci za Zapadni Balkan, a na toj funkciji zameniće bivšeg slovačkog poslanika u EP iz redova Evropske narodne partije (EPP) Vladimira Bilčika, koji se nije kandidovao na izborima održanim za EP u junu 2024. godine. 

Izvestioci u EP su, između ostalog, odgovorni za pisanje izveštaja o stanju u državama kandidatima, o kojima se najpre razmatra na sednici Odbora za spoljne poslove, a potom i na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, gde se i glasa o izveštajima. 

Poslanici SD biće zaduženi i za Albaniju, izvestilac za Bosnu i Hercegovinu i takozvano Kosovo biće iz Evropske narodne partije (EPP), za Crnu Goru iz grupe Obnovimo Evropu (Renew), dok će izvestilac za Severnu Makedoniju biti iz grupe Zeleni.  

Ko je Tonino Picula

Tonino Picula (63), koji je danas izabran za izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, hrvatski je političar iz Socijaldemokratske partije Hrvatske i evroposlanik od 2013. godine. na toj poziciji zameniće Vladimira Bilčika, na poziciji koju je prethodnih 10 godina držala Evropska narodna partija (EPP).

Foto: youtube/printscreen

Tonino Picula

Najpoznatiji je kao ministar spoljnih poslova u vladi Ivice Račana (2000-2003), ali i kao član hrvatskog Sabora, predstavnik Sabora u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, gradonačelnik Velike Gorice.

U poslednjem sazivu Evropskog parlamenta radio je kao koordinator SD u Odboru za spoljne poslove (AFET), bio predsednik Radne skupine za Zapadni Balkan u AFET-u, stalni izvestilac EP za odnose sa SAD i sa Crnom Gorom. Radio je i kao izvestilac EP za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči zagrebačkog samita, ali i kao član delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i takozvanim Kosovom i zamenik člana delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Srbije.

Učesnik je ratova 90-ih, a domaćoj javnosti je poznat po izjavama negativnim po Srbiju.

BONUS VIDEO