"SRBIJA SE NALAZI NA EVROPSKOM PUTU, ALI ČUVAĆE TRADICIONALNE VEZE!" Vučić sa Ursulom fon der Lajen: Radimo na važnim projektima


IZVOR: Republika - 25.10.2024 | 15:39


Predsednik je naglasio da su razgovarali i o Kosovu i Metohiji

Foto: STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)
"SRBIJA SE NALAZI NA EVROPSKOM PUTU, ALI ČUVAĆE TRADICIONALNE VEZE!" Vučić sa Ursulom fon der Lajen: Radimo na važnim projektima

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen boravi danas i sutra u radnoj poseti Srbiji, gde ju je ugostio predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić i Fon der Lajen su u 13 časova posetili HTEC grupu i prisustvovali predstavljanju projekata finansiranih kroz IPA projekte i EBRD.

Sa početkom od 13.35 časova održana je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate ''Srbija'', posle čega je usledio tet-a-tet razgovor Vučića i predsednice Evropske komisije.

Nakon toga su održani i plenarni razgovori delegacija Republike Srbije i Evropske unije koje su predvodili Vučić i Fon der Lajen, a zatim su usledile izjave za medije.

Obraćanje Vučića

- Imali smo dug i otvoren razgovor, ona je uvek bila spremna da nas sasluša. Govorili smo o opredeljenjima Srbije, rekao sam joj i ono što sam rekao juče u Vršcu, predsednik sam republike sa najvišim legitimitetom. Naš evropski put je od ključnog značaja za naš napredak, nadamo se rezultatima - kazao je Vučić.

Istakao je i da su razgovarali o Kosovu i Metohiji.

- Imamo najveću trgovinsku razmenu sa EU. Veoma važno je to što smo govorili o reformskoj agendi, znamo šta je potrebno da uradimo po piranju vladavine prava, pravosuđa, suđenja u odgovarajućem roku. 

Za nas su infrastrukturni projekti od ključnog značaja, podvukao je predsednik.

- Borimo se, trudimo da završimo sve na vreme. Želim da se zahvalim za sve grantove koji smo dobili od EU, da kažem veliko hvala. Mogu da kažem da se nadam da ćemo da otvorimo klaster 3 do kraja godine, to bi bio značajan signal da napredujemo na evropskom putu. Za kraj, razume se da je predsednica Fon der Lajen izuzetno ljubazna i pristojna žena, naravno da je tražila bolju usaglašenost Srbije po nekim pitanjima. Ne želim da bilo koga obmanjujem. Hoću da znate da jasno znamo šta su zahtevi i šta su očekivanja.

Verujem da ćemo večeras razgovarati o litijumu, mineralima, istakao je Vučić.

- Da garantujemo čistu životnu sredinu i sigurnost za naše ljude koji žive u kraju. Poštovana predsednice, osećajte se kao kod svoje kuće, uveren sam da ćemo imati dodatne rezultate - kazao je predsednik.

Naša stopa javnog duga je duplo niža od prosečne u EU, dodao je.

Obraćanje Ursule fon der Lajen

- Partnerstvo Srbije i EU jača, želim da vam čestitam što je Srbija dostigla investicioni rejting. Mi otvaramo vrata jedinstvenog tržišta EU za srpske kompanije, a zauzvrta je potrebno da se ostvare određene reforme. Želim da se zahvalim na sjajnom poslu kada je reč o reformskoj agendi. Na dobro ste putu da sledeće godine postanete deo jedinstvene zone za plaćanje u evrima. Radimo na velikim projektima koji se fokusiraju na čistoj energiji.

- Želim da govorim o našem parterstvu o kritičnim materijalima, to će otvoriti hiljade radnih mesta. To će doneti koristi svima u zemlji. Možete biti sigurni da ćemo poštovati i očuvati vašu divnu prirodu. S obzirom da ste budući član EU, naravno da ćemo to osigurati.

Foto: STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

Ursula fon der Lajen

Fon der Lajen je govorila i o investicionom planu za Zapadni Balkan.

- Radimo na velikim projektima koji se baziraju na zelenoj energiji. Takođe, obnavljamo Vlasinsku hidroelektranu. I za kraj, zajedno ulažemo u čist transport, u toku je nekoliko zanimljivih projekata. Rezultati su tu. Sve to čini solidnu osnovu da Srbija postane članica EU. 

Pitanja medija

Vučić: Obrazovanje ključna tema

- Nikada ne molim, danas sam rekao da se nadam otvaranju klastera. Moramo mnogo toga da menjamo, imamo mnogo talentovanih ljudi, škola, univerziteta, obrazovanje je temelj svega. Zamolio sam Ursulu da deo novca iz agende rasta iskoristimo za obrazovanje, obećala je lično da će da se angažuje za to. To je jedna od ključnih tema, nemamo još dovoljno snage i znanja.

Foto: STRAHINJA AĆIMOVIĆ (STF)

Aleksandar Vučić

Fon der Lajen: Verujem da je budućnost Srbije u EU

- Predsednik me je ugostio danas ovde, ugostio je premijera Grčke i Poljske, to govori za sebe. Verujem da je budućnost Srbije u EU. Budućnost zajedničkih vrednosti, predsednik Srbije je preduzeo brojne korake da bi se to realizovalo. Mi smo demokratska unija zemalja koje su se dobrovoljno pridružile. Mislim da akcije koje realizujemo zajedno govore da radimo na zajedničkoj budućnosti u EU.

"Srbija se nalazi na evropskom putu, ali čuvaće tradicionalne veze"

- Izmislili su tekst u Tajmsu, ja imam stvarna istraživanja, 43 odsto građana je za EU, 42 za BRIKS. Juče sam otišao na godišnjicu SNS i rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu. Ja sam bezbroj puta kritikovan i od Ursule, nekad se borio i sam protiv 25 šefova vlada, ako mislite da je to lako, nije, mislim da će Ursula reći da to zahteva određenu hrabrost. Srbija se nalazi na evropskom putu, ali čuvaće tradicionalne veze - kazao je Vučić.

Ja nemam dve priče za bilo koga, imam istu priču i juče i prekjuče i danas, podvukao je predsednik.

- Nećete vi da određujete hoćemo li ili nećemo da kopamo litijum, već građani i stručna javnost ove zemlje. I ponoviću vam ovo svaki put, moja politika se neće rukovoditi istraživanjima javnog mnjenja. Poznajete li ikog ko je podržavao smanjenje plata i penzija? Zato smo danas ovako snažni. POGLEDAJ GALERIJU

Takođe, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević sastaće se sa Fon der Lajen u 15.30 sati u Palati ''Srbija''.

Iz Brisela je ranije najavljeno da do posete Fon der Lajen Zapadnom Balkanu dolazi u važnom kontekstu proširenja, kao i da će fokus biti na procesu proširenja i planovima rasta koji su od ključnog značaja za partnere sa Zapadnog Balkana.

Uoči dolaska predsednice EK, Vučić je rekao da Fon der Lajen dolazi  sa novim paketom, sa novim idejama i sa novim stvarima i da joj je zahvalan zbog toga što je kad god je boravila u Srbiju išla i po unutrašnjosti i pokazala da je to značajno.

Fon der Lajen je 18. jula ponovo izabrana za predsednicu Evropske komisije, kada je najavila da će proširenje EU biti među ključnim prioritetima njenog mandata.

U septembru je organizovala sastanak u Briselu za lidere sa Zapadnog Balkana kome je prisustvovao i Vučić.

Fon Der Lajen je poslednji put u Srbiji boravila u oktobru prošle godine, a pre toga i 2022. godine.

Ovo je je njena četvrta poseta Zapadnom Balkanu koju je započela u sredu u Tirani. 

Ona danas boravi u Severnoj Makedoniji i BiH, a u planu je da posle Beograda poseti Prištinu i Crnu Goru.

BONUS VIDEO: