Bivši predsednik SRJ Zoran Lalić odlikovan Ordenom Svetog Save


IZVOR: Republika/J.B. - 27.10.2024 | 13:34


Povratak zemljišta bio je ključan i presudan trenutak za manastir Visoki Dečani.

Foto: Privatna arhiva
Bivši predsednik SRJ Zoran Lalić odlikovan Ordenom Svetog Save

Bivši predsednik SRJ Zoran Lilić odlikovan Ordenom Svetog Save zbog vraćanja zemljišta manastiru Dečani 1997. godine

Sveti Arhijerejski Sinod SPC dodelio je visoko priznanje, Orden Svetog Save, Zoranu Liliću, bivšem predsedniku Savezne Republike Jugoslavije, u znak zahvalnosti za značajan doprinos u vraćanju manastirske zemlje Visokim Dečanima.

Zoran Lilić je 1997. godine pokrenuo inicijativu da se iz strateških razloga Visokim Dečanima vrati 24 hektara zemljišta i šuma koje su okruživale manastir, a koje su vekovima pripadale ovoj svetinji.

Foto: Privatna arhiva

Zoran Lilić dobio Orden Svetog Save

Povratak zemljišta bio je ključan i presudan trenutak za manastir Visoki Dečani, koji je, posle višedecenijske pravne borbe, uspeo da upiše hektare kao svoje vlasništvo u katastarskim evidencijama.

Mitropolit raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije uručio je Orden Svetog Save Zoranu Liliću posle liturgije u manastiru Vavedenje.

Zoran Lilić je rođen je 27. 8. 1953. godine u Brzoj Palanci kod Kladova gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Tehnloško-metalurškom fakultetu u Beogradu. Zaposlio se u Fabrici gume "Rekord" u Rakovici i posle 12 godina obavljanja raznih dužnosti imenovan je za generalnog direktora.

Bio je poslanik SPS u Skupštini Srbije a potom izabran za predsednika parlamenta. Posle smene Dobrice Ćosić predsednika SRJ izabran je za predsednika SRJ. Na čelu "Treće Jugoslavije" ostao je do 1997. godine kada je u jesen postao kandidat SPS za predsednika Srbije.

Posle neuspelog drugog kruga predsedničkih izbora gde je odmeravao snage sa Vojislavom Šešelj postao je podpredsednik Savezne vlade u kabinetu Momira Bulatovića i na ovoj dužnosti se zadržao do avgusta 1999. godine kada je imenovan za savetnika predsednika SRJ Slobodan Miloševića za ekonomske odnose sa inostranstvom.

U to vreme obavljao je funkcije predsednika UO Jugoimporta i predsednika Šahovskog saveza Jugoslavije. 2000. godine izašao je iz SPS-a i osnovao Srpsku socijaldemokratsku stranku koju smatra naslednicom ideja Svetozara Markovića.

BONUS VIDEO