PREDSEDNIK MAĐARSKE STIGAO U SRBIJU: Vučić će danas ugostiti Šujoka


IZVOR: Republika - 28.10.2024 | 00:21


Šujok je za predsednika Mađarske izabran u februaru ove godine

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic
PREDSEDNIK MAĐARSKE STIGAO U SRBIJU: Vučić će danas ugostiti Šujoka

Predsednik Mađarske Tamaš Šujok doputovao je večeras u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji.

On se na Paliću sastao sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Balintom Pastorom.

Šujok je izjavio da Mađarska vidi Srbiju kao strateškog partnera i ocenio da je Savez vojvođanskih Mađara aktivan i nezaobilazan faktor u zastupanju mađarskih interesa u Vojvodini, kao i u sistemu mađarsko-srpskih odnosa.

On je podsetio da su se 26. juna 2013. godine tadašnji predsednici Mađarske i Srbije Janoš Ader i Tomislav Nikolić zajedno poklonili sećanju na nevino stradale u Drugom svetskom ratu, što je, kako je ocenio "jedna od prekretnica u procesu mađarsko-srpskog pomirenja" u čemu je, kako je naveo, suštinske zasluge imao pokojni predsednik SVM Ištvan Pastor, prenosi Panon televizija.

- To je pomoglo da se suočimo sa neuralgičnim tačkama naše istorijske prošlosti, razvijamo atmosferu poverenja koja je postavila temelje strateškog partnerstva dve zemlje danas, stvarajući time mogućnost za srpsku nacionalnost u Mađarskoj i Mađare Vojvodine da napreduju u svom zavičaju - rekao je mađarski predsednik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Pastorom.

Pastor je takođe ukazao na značaj istorijskog pomirenja pre 11 godina.

- I veoma smo srećni što će se to ponoviti u Čurugu u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića, kao i što će se posvećenje i primopredaja rimokatoličke crkve u Žablju održati i u prisustvu dvojice predsednika - rekao je Pastor.

Foto: Tanjug/Zoltan Mathe/MTI via AP

Tamaš Šujok

Predsednik Mađarske Tomaš Šujok nastavlja posetu Srbiji danas, gde će ga ugostiti predsednik Aleksandar Vučić, a ispred Palate Srbije za njega će biti priređen svečani doček.

Prema programu posete, ceremonija svečanog dočeka predviđena je sutra u 9.00 časova, posle čega će biti održan tet-a-tet sastanak dvojice predsednika, a potom i sastanak članova delegacija Srbije i Mađarske, saopšteno je ranije iz Predsedništva.

Oko 10.25 časova predviđene su i izjave za medije Vučića i Šujoka.

Dvojica predsednika će oko 15.00 časova posetiti Čurug, gde će položici vence na Spomenik pomirenja, koji je podignut u znak sećanja na mađarske žrtve stradale 1945. godine.

Taj spomenik je otkriven 26. juna 2013. godine na skupu srpsko - mađarskog pomirenja, a sadrži tri figure izvedene u bronzi koje u pozadini objedinjava kameni zid.

Vučić i njegov mađarski kolega će potom položiti vence i u Muzeju žrtava racije "Topalov magacin" u Čurugu.

"Topalov magacin", ima status istorijskog spomenika, a kao Muzej žrtava racije otvoren je takođe 26. juna 2013. godine.

Na Žablju će biti organizovano blagosiljanje obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe i obraćanje Vučića i Šujoka.

Šujok je za predsednika Mađarske izabran u februaru ove godine.

BONUS VIDEO: