"NEMAMO VEĆIH I BOLJIH PRIJATELJA U EVROPI OD MAĐARA"! Vučić: "Još 2009. godine smo postigli dogovor..."!


IZVOR: Republika - 28.10.2024 | 16:42


Kada neko zaboravi natpise na mađarskom, mi Srbi moramo da podsetimo i da ispravimo to, rekao je Vučić.

Foto: Printscreen/Pink
"NEMAMO VEĆIH I BOLJIH PRIJATELJA U EVROPI OD MAĐARA"! Vučić: "Još 2009. godine smo postigli dogovor..."!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Mađarske Tamaš Šujok, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, obratili su iz Žablja gde prisustvovali blagosiljanju obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe.

Obraćanje Vučića

Foto: Printscreen/Pink

Aleksandar Vučić

 

Predsednik Vučić je rekao da će govoriti kratko i iz srca, i istakao da je Balint Pastor zaboravio one koji su najviše doprineli odnosima između Srba i Mađara.

- Najviše su doprineli Viktor Orban i Ištvan Pastor. Još 2009. godine smo postigli dogovor da kada dođe do promene u Srbiji uspostavimo iskreno i dubinsko prijateljstvo između Srbije i Mađarske. Nije bilo lako, nije čak ni danas lako. I posle vekova i decenija neslaganja, ponekad i mržnje, nije lako doći do toga ne samo da se poštujemo, već i međusobno podržavamo i osećamo naklonost i ljubav - kazao je on.

Predsednik Vučić ističe da se Mađari uvek moraju pitati u Srbiji, posebno na lokalnom nivou.

- Kada neko zaboravi natpise na mađarskom, mi Srbi moramo da podsetimo i da ispravimo to. Mir, dobre komšije i prijatelji, to je naš cilj. Mi Srbi ne smemo zaboraviti da danas u Evropi nemamo bližeg i većeg prijatelja od Mađarske. U svakom trenutku - istakao je Vučić.

Foto: Printscreen/Pink

Aleksandar Vučić

 

On je podsetio na mađarsku podršku Srbiji prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici.

- Ja sam ćutao, a Orban je sa druge strane slušalice shvatio šta to znači. I rekao da su uz nas. Ispričaću još jedan detalj iz razgovora sa Ištvanom Pastorom. Seli smo u brzi voz Beograd-Novi Sad. I meni Ištvan kaže: Da smo samo ovo uradili, mnogo je! A onoliko smo uradili. I kada analiziram koliko smo puteva zajedno uradili, posle mnogo obećanja - kazao je predsednik.

Vučić ističe da nas je Ištvan uveo u taj brzi voz drugačijih odnosa između Srba i Mađara.

- Mi iz tog brzog voza ne smemo da se vraćamo u vozove koji idu 26 km/h. Želim danas da se zahvalim mađarskoj vladi na podršci za obnovu ovog hrama. Ponosni smo na to. Danas sam čuo mnoge glasove koji me pitaju što dolazim baš ovde, a ne na neko drugo mesto. Za mene su svi građani Srbije jednaki. I oni srpskog roda, i mađarskog i bilo kog drugog roda. Mislim da će se u svetu odigravati stvari koje će doneti mnogo toga teškog u Evropi. Voleo bih da grešim, ali ja zaključke donosim na osnovu činjenica, a ne emocija. I zato i brinem, pomalo se i plašim. Ali imam veliku nadu, da ćemo zajednički umeti da razumemo koliko je mir važan - istakao je on. 

 

Obraćanje Tamaša Šujoka

Foto: Printscreen/Pink

Tamaš Šujok

 

Tamaš Šujok, prvi čovek Mađarske tokom svog obraćanja u Crkvi Snežne Gospe u Žablju, istakao da su Srbi i Mađari jedni drugima iz prošlosti sve oprostili jer narod želi mir.

- Došli smo iz okolnih naselja, iz Beograda i Budimpešte, da prisustvujemo ovoj izuzetnoj svečanosti. Obnova ovog hrama može da utiče i na naše narode. Jača našu veru u ljudskost i zajedničku evropsku sudbinu - rekao je on.

Ovaj hram je od danas simbol mađarsko-srpskog prijateljstva, naglasio je Šujok.

- Tu smo danas zajednički, da se poklonimo žrtvama i sa jedne i sa druge strane, u znaku hrišćanstva i ljudskosti. Mi time potvrđujemo da želimo da budemo dobri susedi i prijatelji, i to ne samo po reči, već i na delima - kazao je on.

Predsednik Šujok kaže da su u Žablju dve crkve - pravoslavna i katolička, nalaze jedna pored druge, i da su obe obnovljene.

- U Srbiji, u pokrajini Vojvodini, su poštovani svi koji žive ovde i kojima je ovo rodna gruda. Snežna Gospa i Sveti Nikola, ta dva hrama u Žablju, su hramovi ljudi koji imaju različite veroispovesti i govore različite jezike, ali žive zajedno. Kao što su vaš Sveti Sava i naš prvi kralj Ištvan Sveti, smatrali da treba ujediniti snage, tako i mi Mađari i Srbi smo danas članovi iste zajednice, i imamo zajedničke ciljeve - rekao je predsednik Mađarske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Mađarske Tamaš Šujok, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, prisustvovali su danas u Žablju blagosiljanju obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe.

Vučić i Šujok su prethodno u Čurugu položili vence na Spomenik pomirenja, kao i u Muzeju žrtava racije "Topalov magacin". Vučić i Šujok su obišli muzej, a sa njima u obilasku su bili i predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, kao i predsednik SVM Balint Pastor.

Vučić je ranije danas sa mađarskim kolegom imao tet-a-tet razgovor u Palati Srbija, gde je održan i plenarni sastanak delegacija Srbije i Mađarske.

BONUS VIDEO