LIDER SAVEZA ZA SRBIJU PROTIV SAVEZNIKA: Đilas rasturio Jeremićevu stranku


IZVOR: K. Vasković - 21.07.2019 | 16:44


Potpredsednik Narodne stranke i najbliži saradnik njenog lidera Vuka Jeremića Nikola Jovanović okrenuo je leđa svom šefu i postao slepi poslušnik zahteva lidera Saveza za promene (SZS) Dragana Đilasa!

Foto: ST/N. MANDIĆ

Jovanović i Đilas

Naime, čovek u koga je Jeremić imao najviše poverenja i čiju karijeru je forsirao na međunarodnom i na domaćem planu urotio se protiv njega i na štetu sopstvene stranke ispunjava Đilasove prohteve.

Jovanovića je još od osnivanja Narodne stranke, oktobra 2017, Jeremić postavio odmah do sebe, na visoko drugo mesto, a s vremenom je stekao veću popularnost među članstvom od šefa stranke. Iako je od osnivanja SZS primetna tenzija i netrpeljivost među bivšim demokratama i na silu obnovljena saradnja radi rušenja aktuelnog režima, Jovanović je uz pomoć Đilasa Jeremiću zabio nož u leđa i postao mu najveći rival u partiji.

Glavni urednik istraživačke mreže Antidot Marko Matić kaže da se može očekivati preletanje Jeremićevih saradnika u Đilasov tabor.

Nikola Jovanović spreman je da okrene leđa svom šefu i pređe u drugi tabor, tvrde naši sagovornici

Forsiranje Jovanovića

- učestalo kritikuje Gorana Vesića i vlast

- na Đilasovu inicijativu gostuje na N1 češće od Jeremića

- na skoro svim konferencijama SZS bio umesto Jeremića
- Jovanović je priveden 26. juna, Đilas organizovao konferenciju za medije
- nakon hapšenja zajedno u javnosti nastupa sa Đilasom

 

 

- Očigledno je da Ðilas i Jeremić već sada jedan drugome rade iza leđa, sasvim je logična namera lidera SSP da za svoje ciljeve pridobije najbliže Jeremićeve saradnike. Jovanović je dugi niz godina najbliži saradnik Vuka Jeremića, tako da je malo verovatno da njemu nisu poznati netrpeljivost i rivalstvo koji postoje između Jeremića i Ðilasa. Zbog toga je svako njegovo javno pojavljivanje i zalaganje za Ðilasove ideje jasna i neskrivena poruka da on u postojećim okolnostima nastoji da za sebe izabere opciju koja mu najviše odgovara, a čini se da tas u toj igri sve više preteče na Ðilasovu stranu - podvlači Matić.

I dalje se mrze

Vuk Jeremić i dalje ne može da preboli i oprosti Ðilasu što ga je izbacio iz DS.

- Ja sam bio predsednik Generalne skupštine UN, izabran od većine sveta da u ime Srbije predsedavam svetskom organizacijom i on je mene u tom trenutku izbacio - žalio se Jeremić na Đilasa.

I Raškovićeva protiv Vuka

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić priznala je da su očekivanja lidera partije od protesta bila prevelika i da ih nije trebalo pothranjivati.

Ona je u izjavi za medije precizirala da se radi o Jeremićevoj izjavi da "Vučić pada posle 13. aprila i da se neće razići dok ne padne".

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je Jovanović aktivniji i politički i medijski od Jeremića, što ga uz neskrivene ambicije čini pretendentom za mesto lidera u stranci.

- Političko-medijska aktivnost Jeremića poslednjih meseci značajno je smanjena, što ne znači da je odustao od politike, ali govori da nije naročito preduzimljiv i efikasan u stranačkom radu, dok se Jovanović uporno bori za neko značajnije mesto pod "političkim suncem" - ističe Stanković.

Član Predsedništva SNS Vladimir Orlić ističe da je Đilas već uspeo da vrbuje više Jeremićevih ljudi.

- Treba pogledati ko se uopšte nije oglasio da brani Jeremića za aferu "Roćen" i apartmane na Sv. Stefanu i sve je jasno. Samo dvojica, trojica funkcionera Jeremićeve stranke negoduju kad se kaže da je SZS Đilasov, da se on tu pita. Ostali se slažu sa tim, time je sve rečeno - naglašava Orlić.