KUVARI IZ PREDSEDNIŠTVA OTKRIVAJU: Evo koja hrana je nezaobilazna na Vučićevom meniju, a evo i u čemu uživaju svetski lideri
IZVOR: novosti.rs, Republika - 21.01.2020 | 17:55
Naš predsednik Aleksandar Vučić stalno žuri. Zato najčešće jede sendvič sa njeguškom pršutom i ljutom papričicom. To prezalogaji između mnogobrojnih sastanaka.
Ovako za "Novosti" govori Jovanka Jekić, zamenik šefa kuhinje u Predsedništvu Srbije, jedna od četiri kuvara koji svakodnevno spremaju obroke na Andrićevom vencu.
Za zaposlene i mnoge svetske lidere koji su dolazili u Beograd i razgovarali sa prvim čovekom Srbije.
Jekićeva, ali i Jovica Bura, šef kuhinje, kao i kuvari Ljubiša Veljković i Jovana Petrović, postali su poznati javnosti kada je predsednik prošle nedelje na instagram-profilu objavio sliku sa zaposlenima u kuhinji, pored lonca u kojem se krčkala sarma.
To je, kako su otkrili, i prvi put da je došao u restoran.
- Predsednik voli naša tradicionalna jela, sarmu, punjenu papriku i roštilj, od kojeg najviše leskovačke uštipke - kaže za "Novosti" kuvar Veljković.
- Vrlo je jednostavan kada je reč o hrani - navodi on.
Inače, Veljković je specijalista za kuvana jela, a Jovanka za hladna predjela. Pravilo je da uvek međusobno probaju specijalitete onog drugog i onda uvek uvaže sugestije.
- Kada spremamo hranu, onda koleginica ili ja pripremamo predjela, a muškarci rade oko mesa - priča Jovanka.
- Nemamo neki tajni recept, samo je verovatno hrana koja se sprema u većim količinama ukusnija.
Posete stranih delegacijaKako su ispričali, oni sa istom ljubavlju kuvaju svakog dana, bio to običan bez većih poseta ili neki od onih kada stižu svetski lideri, a takvih je u Srbiji u poslednje vreme bilo mnogo. Protokoli ugovore sve detalje, pa i oko ishrane. - Kada spremamo moramo da znamo te informacije. Na primer, kada je dolazila delegacija sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, na stolu nije bilo svinjetine. Spremali smo teletinu i jagnjetinu ispod sača. Kažu nam i da li neki gosti ne jedu određene namirnice, ima li vegetarijanaca i sve to imamo u vidu kada se sastavlja meni - kaže Jovanka. Na stolovima prilikom važnih poseta uglavnom bude hladno predjelo (pršut, pašteta od pileće džigerice, a spremana je i od prepelice), zatim toplo predjelo u kojem su sarmice, a onda meso - roštilj ili ispod sača, riba... Retko se poslužuju supe ili čorbe. |
Uvek ima 10 vrsta kolačaZa slatko je zadužena poslastičar Mirjana Stanković koja je već 32 godine majstor svog zanata. - Uvek ima od osam do deset vrsta kolača. Predsednik voli čokoladne torte. Kada je dolazio prvi čovek Rusije Vladimir Putin spremala sam punjene kuvane kruške. Prilikom posete nekadašnjeg lidera Turske Abdulaha Gula poslužili smo jagode sa prelivom, jer on ne jede mnogo namirnica, poput brašna. Uvek nam kažu kada u delegaciji ima ljudi koji ne uzimaju šećer, gluten... - priča Stankovićeva. |
Na pitanje da sa čitaocima "Novosti" podele neke recepte, Jovanka kaže da preporučuje salata obroke sa mnogo povrća, piletinom ili ramstekom, dok Ljubiša izdvaja piletinu ili pastu sa domaćim testom koji sami pripremaju.
Foto: twitter.com/extrapopustirs
Dama poslastičar izdvaja oranž kocke, jer, kako kaže, najviše voli kolače za koje ne treba da se isprlja mnogo posuđa, što je i stav svih domaćica u svakoj drugoj srpskoj kuhinji. Baš takva atmosfera je i u ovoj u Predsedištvu, iako je skromno osoblje možda i najzaslužnije što strani političari Srbiji nikada nisu mogli da skinu titulu najboljeg domaćina!
SVE POD KONACSvi zaposleni u kuhinji deo su Garde Vojske Srbije. Na čelu restorana je zastavnik Goran Miljković koji vodi računa da sve, kao u vojsci, bude pod konac. Kako je rekao, radi sa odličnim timom koji nikada nije zakazao. |