NATAŠA VUČKOVIĆ: Bilo bi dobro da DS izađe na izbore


IZVOR: Tanjug - 25.02.2020 | 22:08


Narodna poslanica DS Nataša Vučković izjavila je večeras da će ta stranka uskoro na Glavnom odboru još jednom razmotriti odluku o bojkotu izbora i smatra da bi odluka o izlasku na parlamentarne izbore bila dobra za DS, pod uslovom da se formira jedna evropska, demokratska lista srodnih partija.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Nataša Vučković

Vučković je u emisiji "Upitnik" na RTS rekla da misli da treba preispitati ostanak Demokratske stranke u Savezu za Srbiju (SzS), u kojem, kako je navela, postoje brojne stranke sa kojima DS nema dodirnih tačaka.

- DS ima priliku da u narednih nedelju-dve kada se očekuje Glavni odbor, donese odluku o tome na koji način će učestvovati na predstojec izborima. DS sada ima priliku da proceni da li je bila dobra odluka iz septembra o bojkotu izbora i, po mom mišljenju, ispravi tu odluku tako što će odlučiti slično kao Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića da izađe na lokalne izbore - rekla je Vučković.


Ona je navela i da DS planira ujedinjenje sa strankom Zajedno za Srbiju Zelenovića.

Vučkovićeva ističe da bi lično predložila i da očekuje da će stranka doneti drugačiju odluku o izlasku na parlamentarne izbore, navodeći da bi tu odluko trebalo usloviti time da postoji jedna evropska demokratska lista srodnih partija, za razliku od, kako je rekla, drugih partija okupljenih u SzS koje imaju desne i nacionalističke elemente.

- Mislim da sada imamo drugačije okolnosti i da će GO DS razmatrati te drugačije okolnosti i ja se nadam da će doneti neke drugačije odluke - kazala je Vučković.

Foto: Republika

Zoran Lutovac


Na pitanje da li bi to značilo i izlazak DS iz SzS, Vučković je rekla da bi "možda i to značilo".

- Ja mislim da DS treba da razmotri svoje učešće u radu i delovanju te koalicije, s obzirom na brojne nesporazume i nesaglasnosti sa nekim članicama te koalicije, sa kojima mi programski nemamo nikakve zajedničke dodire - rekla je Vučković.

Ona kaže da ima utisak da postoje stranke demokratske i evropske orijentacije, koje bi sa DS mogle da čine jedan veoma snažan opozicioni blok koji bi građanima zaista pružio šansu da izraze svoje neslaganje sa vladajućom većinom.

- Mi smo nešto krenuli u tom pravcu ujedinjavanja srodnih demokratskih partija - dodala je Vučkovićeva.

Poslanica DS je rekla da Opštinski odbor DS u Paraćinu i gradonačelnik Saša Paunović imaju puno razloga za učešće na lokalnim izborima, ali da priliku da biraju svoju vlast treba da dobiju i građani drugih opština u Srbiji.