Danas stiže VATRENO OKO: Evo kako će izgledati i šta to znači za Srbiju!


IZVOR: blic.rs, Republika - 20.04.2020 | 08:23


Na Poliklinici Kliničkog centra Srbije danas će biti otvorena laboratorija "Vatreno oko", gde će dnevno moći da se obavi 3.000 testova, najavila je Služba za saradnju sa medijima Predsednika Srbije.

Foto: e-stock/D. MILENKOVIĆ

Foto: Ilustracija

Otvaranju ove laboratorije, koju je pomogla Kina, prisustvovaće Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić.

U Beograd je, inače, početkom prošle nedelje pristigao tim inženjera koji će raditi u laboratoriji pod nazivom "Vatreno oko. Laboratorija koja je pravljena po uzoru na onu u kineskom gradu Vuhanu, iz kojeg je krenulo širenje virusa korona, počeće sa radom na dve lokacije u Srbiji.

Jedna od laboratorija "Vatreno oko" nalaziće se u Beogradu pri Kliničkom centru Srbije, a druga u Nišu, u tamošnjem Institutu za javno zdravlje.

Ono što će prvenstveno ovu laboratoriju izdvajati u odnosu na druge je količina uzoraka koju može da primi i obradi za 24 časa.

Laboratorija pod ovim nazivom u Kini površine je oko 2.000 kvadratnih metara, a predviđena je da dnevno testira 10.000 uzoraka. U borbi sa koronavirusom važna je brzina u ranom otkrivanju zaraze među ljudima. Ovakva laboratorija će uveliko povećati brzinu testiranja, ali i obim gotovih rezultata.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović tada je istakao i to kako ove laboratorije nisu privremenog karaktera.

- Dve laboratorije nisu privremene, već će biti podrška sprskoj bezbednosti i srpskom zdavstvu, a možda i srpskoj poljoprivredi - rekao je Branislav Nedimović.