LJUDI SA SVIH STRANA DOLAZE U POTPEĆ DA KUPE RIBU, NA RECI PETNICI SMEŠTENO ČAK 16 RIBNJAKA: Upoznajte najposećenije srpsko selo tokom posta


IZVOR: Republika - 02.12.2023 | 11:44


Na većini ribnjaka čeka se red i unapred zakazuju termini, kako kupci kućama ne bi otišli praznih ruku.

Foto: RINA
LJUDI SA SVIH STRANA DOLAZE U POTPEĆ DA KUPE RIBU, NA RECI PETNICI SMEŠTENO ČAK 16 RIBNJAKA: Upoznajte najposećenije srpsko selo tokom posta

Poznato po pećini koja ima najveći ulaz na Balkanu, selo Potpeć i ove godine našlo se na mapi domaćih turista.

Udaljeno je 14 kilometara od centra Užica i vrlo često ga obilaze i putnici koji krenu da svoj odmor provedu na Zlatiboru ili Crnoj Gori. Međutim, tokom posta ono postaje još punije jer je na obalama reke Petnice smešteno čak 16 ribnjaka.

Foto: RINA

Ribnjaci u Potpeći

 

- Za Nikoljdan je ubedljivo najveća potražnja i vrlo često svi ribnjaci tada ostanu pusti. Koliko god da je ima, sve se proda. Ljudi iz svih obližnjih gradova i opština, ovde naručuju, ali imamo kupce i iz Beograda i Novog Sada. Dobar glas daleko se čuje - rekla je kroz osmeh Milica za RINU koja u ovom selu ima svoj ribnjak.

Već decinijama se meštani bave proizvodnjom ribe, a Milica je nastavila porodičnu tradicuju, kao i njeni rođaci.

- Reka Petnica jako je pogodna za uzgoj ribe, zbog njene temeparture koja se čak i u zimskim mesecima kreće između osam i dvanaest stepeni. Nikada ne ledi i to je jako važno za opstanak ribe. Iako na Petnici ima čak šesnaest ribnjaka, posla ima za sve nas. Da bi riba bila dobra i kvalitena mora redovno i kvalitetno da se hrani, a o higijeni i čistoći bazena mora da se vodi računa svih 12 meseci u godini - kaže Milica.

Foto: RINA

Petnica

 

Ako je suditi po popunjenosti i nemogućnosti da ovde pronađate parking mesto svi ribnjaci rade odlično, a domaćini su, ne želeći da veliki potencijal propada, otvorili i svoje restorane u kojima se tokom sezone traži mesto više. Na većini ribnjaka čeka se red i unapred zakazuju termini, kako kupci kućama ne bi otišli praznih ruku.

BONUS VIDEO: