GRAD VELIČINE ORAHA POGODIO SRBIJU! Duva orkanski vetar, kiša lije ko iz kabla! Maline totalno UNIŠTENE!


IZVOR: Republika - 12.06.2024 | 13:35


Oblak se kreće prvo prema okolini Užica i Požege i nastaviće ka prostoru Guče, Čačka, i prema okolini Kraljeva.

Foto: RINA
GRAD VELIČINE ORAHA POGODIO SRBIJU! Duva orkanski vetar, kiša lije ko iz kabla! Maline totalno UNIŠTENE!

Republički hidrometeorološki zavod od jutros niže upozorenja na jako nevreme, a oblak se premeštao preko severozapada i zapada, a trenutno se nalazi iznad Zlatiborskog i Moravičkog okruga. Društvenim mrežama već se šire fotografije posledica nevremena.

 

Foto: RINA

 

Jako olujno nevreme pogodilo je tokom popodnevnih sati područje zapadne Srbije. Obilna kiša podgodila je veliki broj sela, a najkritičnija situacija je u okolini Čačka i Požege. U podjeličkim selima padao je grad veličine oraha.

- Ovo se ne pamti, dugo se oluja spremala i onda se samo odjednom sručilo na zemlju. Jak krupan grad padao je nekoliko minuta, ogromne štete pričinjene su na voću i povrću.

Čekamo da oluja prođe, pa da izađemo u voćnjake i bašte, kaže za Rinu jedan od meštana sela Banjica.

 

Foto: RINA

 

U selima u okolini Požege velika šteta pričinjena je u malinjacima jer je ovo voće upravo pristiglo na berbu.

- Ne znam da li je išta od plodova ostalo, sve je razlupano i na zemlji. Mučimo se i radimo i svake godine skoro nam sve ubije grad, kažu meštani.

Komadi grada su vrlo krupni, a poneki imaju neverovatan oblik.

Još uvek nije poznato s koliko raketa su dejstvovali protivgradni strelci.

Grad se sručio na  Požegu i njenu okolinu i napravio priličnu materijalnu štetu građanima, a posledice su vidljive na fotografijama koje je objavila stranica 192.rs.

 

- U delovima Čačka, iz najjačeg oblaka danas, zabeležena su krupna zrna grada! Nevreme se iz okoline Kraljeva kreće prema istoku i severoistoku. Orkanski vetar i grad do 10 cm u prečniku su u uskoj zoni iz ove nepogode mogući i u sledećim satima, kako nevreme bude odlazilo dalje ka Bugarskoj - piše Hailz Srbija.

Na planini Jelici pala je velika količina kiše, a vidljivost je smanjena. RHMZ je izdao upozorenje i za području Šumadijskog okruga (Knić i okolina) na obilne plјuskove sa grmlјavinom, gradom i jakim i olujnim vetrom.

Podsetimo, i meteorološka kompanija Hailz izdala je hitno upozorenje na najjaču oluju formiranu u ovom delu godine. Oblak se kreće prvo prema okolini Užica i Požege i nastaviće ka prostoru Guče, Čačka, i prema okolini Kraljeva. Nisu isključeni komadi grada od 10 cm u prečniku i udari vetra od 35+ m/s.

BONUS VIDEO