OVE DVE BANJE ĆE PRESTIĆI I ZLATIBOR PO POPULARNOSTI: Gosti ih obožavaju


IZVOR: Republika/ T. J. - 27.09.2024 | 03:00


Prosečan boravak turista iz inostranstva trajE je tri dana

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
OVE DVE BANJE ĆE PRESTIĆI I ZLATIBOR PO POPULARNOSTI: Gosti ih obožavaju

Prošla godina je bila izuzetno uspešna za turizam u Srbiji, sa zabeleženih 12,4 miliona noćenja širom zemlje. Ono što je posebno zanimljivo jeste da je čak 5,6 miliona turista došlo iz inostranstva, što jasno pokazuje porast interesovanja stranih posetilaca za našu zemlju.

Prosečan boravak turista iz inostranstva trajao je tri dana, što ukazuje na to da su turisti imali priliku da se upoznaju sa raznovrsnom ponudom koju Srbija pruža. Zanimljiv podatak je da je isti broj noćenja, tačnije 2,8 miliona, zabeležen kako na planinama, tako i u banjama.

Vrnjačka Banja se istakla kao apsolutni lider sa 24,4% ukupnog broja noćenja, dok je Sokobanja blago ispod nje sa 23,3%. Ove banje su postale omiljene među turistima, iako se nalaze na relativno maloj udaljenosti od svega sat i 44 minuta jedna od druge. Takođe, zanimljivo je da je banja Vrdnik zauzela treće mesto sa 7,8% noćenja, što samo potvrđuje raznolikost i atraktivnost banjske ponude u Srbiji.

Pored banja, i planinski centri su bili veoma popularni među turistima. Tradicionalno najposećeniji Zlatibor privukao je veliki broj posetilaca, ali banje su se takođe istakle kao ozbiljna konkurencija sa svojom jedinstvenom ponudom i blizinom urbanih centara.

Ukupno gledano, prošla godina je donela veliki uspeh za turizam u Srbiji, sa raznovrsnom ponudom koja privlači turiste iz celog sveta. Očekuje se da će ova pozitivna tendencija nastaviti i u narednim godinama, sa Srbijom kao sve popularnijom destinacijom na turističkoj mapi Evrope.

BONUS VIDEO