DIVLJE SVINJE RASTERALE ČOPOR KRVOLOČNIH VUKOVA NA HRANILIŠTU: Sve zabeležile sigurnosne kamere! (FOTO/VIDEO)


IZVOR: Republika - 11.10.2024 | 18:31


Iako važe za kraljeve šume, ovaj put su nadmetanju opasni vukovi ipak ustupili pred divljim svinjama

Foto: RINA
DIVLJE SVINJE RASTERALE ČOPOR KRVOLOČNIH VUKOVA NA HRANILIŠTU: Sve zabeležile sigurnosne kamere! (FOTO/VIDEO)

Surova, ali prelepa planina Jadovnik kod Prijepolja još uvek je oaza netaknute prirode. Zaljubljenici u ovu planinsku lepoticu oformili su i hranilište Kašan, koji je pravi spas za beloglave supove, ali i za ostalu divljač. Upravo na ovom hranilištu nedavno je zabeležen facinantan susret divljih svinja i vukova.

Na snimku se vidi čopor gladnih vukova koji vrebaju divlje svinje, ali ni ove životinje koje su poznate pos svojoj hrabrosti nisu lako ustapale. Ovakve borbe za hranu u divljini nisu retkost. Iako važe za kraljeve šume, ovaj put su nadmetanju opasni vukovi ipak ustupili pred divljim svinjama.

Foto: RINA

Okršaj vukova i divljih svinja snimljen kamerom

- Ipak, na snimcima smo mogli da vidimo da kada se medvedi pojave, tada svi beže pa čak i ove divlje svinje - kaže za RINU Vjekoslav Joksimović iz UG Jadovnik.

Prirodna reciklaža

Inače, ovo prijepoljsko uduženje građana “Jadovnik, oaza netaknute prirode”, već više od jedne decenije brine o hranilištu za supove i drugu divljač na tom području. Formiranjem hranilišta Kašan doprinosi se rešavanju problema nesanitarnog odlaganja otpada životinjskog porekla, tako što je obezbeđena njegova prirodna reciklaža odvoženjem na hranilište Кašan.

- Za duže od deceniju od uspostavljanja hranilišta, kolonija beloglavih supova se značajno povećala što potvrđuje opravdanost postojanja, a i meštani Jadovničkih sela imaju razloga za zadovoljstvo. Naše udruženje već jedanaest godina hrani divlje životinje i retke ptice na ovoj planini, zbog čega divljač sve ređe nanosi štetu meštanima u kanjonu Mileševke. Ples nebeskih kraljeva nakon obroka, sa rasponom krila i do tri metra najveća je nagrada za sve nas – izjavio je za RINU Vjekoslav Joksimović, predsednik UG "Jadovnik“.

BONUS VIDEO: