OVO SU CENE OGREVA U SRBIJI! Znatno su niže nego prošle godine, a evo zašto se razlikuju od mesta do mesta!


IZVOR: Republika - 12.10.2024 | 11:29


U Srbiji cena ogrevnih drva jeftinija nego prošle godine u ovo vreme.

Foto: shutterstock
OVO SU CENE OGREVA U SRBIJI! Znatno su niže nego prošle godine, a evo zašto se razlikuju od mesta do mesta!

Grejna sezona je pred nama, a cena ogreva u Srbiji je znatno niža u odnosu na isti period prošle godine.

Prošle godine u ovo vreme, metar hrasta i bukve bio je oko devet hiljada dinara, dok je bagrem bio nešto jeftiniji. Takođe, isečena i složena drva (u paletama) koštala su do 18.000 dinara.

- Ukoliko insistirate na oblicama, onda jedan metar takvih drva košta 12.000 dinara - rekao je jedan prodavac ogreva, prenosi Telegraf.

Sada su cene dosta niže. Na primer, u Smederevu je metar hrasta/bukve oko sedam hiljada dinara, sa cepanjem je cena za petstotina dinara viša.

U Boru je metar cera i hrasta sedamhiljadapetsto dinara, dok jedna paleta složenih drva košta oko 15.000 dinara.

U Velikoj Plani je najniža cena, odnosno 6.000 dinara po metru. Standardno, 500 dinara se dodaje ako kupac želi pocepana drva, a cena se odnosi na sve vrste.

Budući da je cena ogreva u Smederevu prošle sezone dostigla i do 9.000 dinara po metru, preduzetnik iz Velike Plane govori o mogućim razlozima takve situacije:

- Da, visoke cene za to područje su karakteristične. Ljudi iz Smedereva često kupuju kod mene i to na veliko, pa im ja dajem ne po 6000 dinara metar, već znatno jeftinije, a oni posle isto to prodaju po većim cenama, Znate kako, svako se snalazi kako može - otkrio je on za pomenute medije.

BONUS VIDEO