SRBIJA IMA JEDAN OD NAJPRECIZNIJIH UREĐAJA: Meri radijaciju u ljudskom telu! Arbutina: Država obezbedila dodatna potrebna sredstva za realizaciju ovog projekta!


IZVOR: Republika - 18.10.2024 | 13:35


Javno preduzeće "Nuklerani objekti Srbije", oslonac i bezbednost građana, modernizovalo je i unapredilo jedan od napreciznijih uređaja za merenje radijacije u ljudskom telu.

Foto: printskrin javno preduzeće Srbije
SRBIJA IMA JEDAN OD NAJPRECIZNIJIH UREĐAJA: Meri radijaciju u ljudskom telu! Arbutina: Država obezbedila dodatna potrebna sredstva za realizaciju ovog projekta!

Uređaj određuje vrstu i nivo unutrašnje kontaminacije kada se sumnja na unošenje radionuklida udisanjem, hranom ili kroz kožu, usled proboja zaštitne opreme, ili kontaminacije životne sredine.

Dalibor Arbutina, v.d direktora JP "Nuklearni objekti Srbije", objašnjava da ova instalacija meri aktivnost celog tela.

- Reč je o instalaciji za merenje aktivnosti celog tela, u žargonu nazvana VeBeCe po akronimu engleskog naziva "Whole Body Counter" ili originalno, po projektu iz 1960. godine Merač aktivnosti čovečijeg tela. Instalacija je originalno postavljena 1963. godine, a prva merenja izvršena su 1965. godine - rekao je Arbutina i dodao:

- Kabina težine 48 tona, nalazi se na dubini od 2 metra pod zemljom, a načinjena je od čeličnih limova, poreklom sa broda iz vremena pre atmosferskih nuklearnih proba, znači potpuno bez kontaminacije. Na taj način, obezbeđeni su uslovi za merenja veoma niskih aktivnosti.

U to vreme je bilo tek pet ovakvih uređaja u Evropi.

Kompletnu instalaciju, osim detektorskog dela uređaja, su projektovali i napravili domaći naučnici.

Uređaj je nakon modernizacije jedan od najpreciznijih u Evropi. Njegova namena je kontrola profesionalaca koji rade sa otvorenim izvorima jonizujućeg zračenja i u prisustvu kontaminacije u radnoj sredini.

Služi za određivanje radioaktivnosti celog tela u slučaju unutrašnje kontaminacije, bilo da se radi o redovnoj kontroli profesionalaca ili o posledici akcidenata.

Modernizovani digitalizovani uređaj značajno unapređuje efikasnost i osetljivost merenja.

Foto: printskrin javno preduzeće Srbije

 

Dr Luka Perazić, rukovodilac Odeljenja za procenu nivoa izlaganja u JP "Nuklerani objekti Srbije", istakao je značaj i brojne primene ovog uređaja.

Pored mene je uređaj koji meri radioaktivnost koja se emituje iz tela, ukoliko se akcidentalno unese neki radionuklid u telo, putem inhalacije, ingestuje ili nekim drugim putem izlaganja, kao putem krvi na primer, ukoliko dođe do neke povrede ili akcidentalnih situacija. Ovakav sistem je jedan od najmodernijih digitalnih sistema, kojih inače ima par u ovom delu Evrope -rekao je Perazić i dodao:

Jedan takav primer mogu da budu i lekari koji rade u nukleranoj medicini i koji takozvanim specijalnim i rutinskim monitoringom mogu daproveravaju nivo radioaktivnosti u svom telu, jer im je u sastavu i u prirodi posla da mogu akcidentalno da dođu u rizik izlaganju raznoraznim izvorima jonizujućih zračenja -rekao je Perazić.

Značaj ovog uređaja opravdava napore da se osavremeni i poboljša, a njegova primena je veliki iskorak u praćenju izloženosti jonizujućem zračenju i građana i profesionalaca.

Foto: printskrin javno preduzeće Srbije

 

Sredstva za projekat jačanja kapaciteta radijacione sigurnosti JP "Nuklerani objekti Srbije" obezbedilo je kroz program tehničke saradnje Međunarodnje agencije za atomsku energiju (MAAE).

Arbutina ističe da je država Srbija prepoznala značaj ovog projekta i obezbedila dodatna potrebna sredstva.

- Agencija je takođe prepoznala značaj ove instalacije za infrastrukturu zaštite od zračenja u Republici Srbiji i odobrila je, za projektni ciklus 2022-2023, projekat u ukupnom iznosu od 220.000 evra. Na kraju bih istakao da je Vlada Republike Srbije zajedno sa resornim Ministarstvom nauke, obezbedila dodatna potrebna sredstva za realizaciju ovog projekta -rekao je Arbutina.

Foto: printskrin javno preduzeće Srbije

 

JP "Nuklerani objekti Srbije" sada je ojačano novom modernom opremom, koja garantuje da ovo preduzeće ostaje temelj radijacione sigurnosti građana, nukleranih objekata i države Srbije.