FASCINANTNA PRIČA O ČUVARU TRADICIJE: Cena mesa ide i do 1.000 dinara po kilogramu, a retko ko odluči da ih gaji
IZVOR: Republika - 18.11.2024 | 23:27
Ne tako davno gotovo svako domaćinstvo u severnobanatskim selima imalo je svoje malo jato
Na severu Banata, u selu Mokrin, čuva se tradicija guščarstva kroz svetski poznate borbe gusana. Međutim, u susednom selu Ostojićevu, manifestacija Dan gusaka postala je tradicija koja se održava u novembru povodom verskog praznika Mratindana. Ova manifestacija je zahvaljujući Miklošu Repergeru, koji ima najveće belo jato od preko 400 gusaka.
Mikloš Reperger, nakon odlaska u penziju, vratio se u selo i primetio da je tradicija uzgoja gusaka gotovo izumrla. Odlučio se da posveti svoje vreme uzgoju gusaka, te je sada ponosni vlasnik velikog jata gusaka koje uzgaja u kućnim uslovima na svojoj okućnici.
Guske se hrane zrnom, pre svega kukuruzom, ali im je potrebna i trava. Mikloš ističe da je osim mesa, guščija mast takođe veoma tražena, a pored toga, perje takođe može biti isplativo zbog tekstilne industrije.
Foto: pixabay.com
Direktor Poljoprivredne stručne službe Senta, Josip Češljar, ističe da je tržište jedan od glavnih problema uzgoja gusaka, te da je potrebno unaprediti proizvodnju i pronaći nove načine plasmana guščijeg mesa i perja. Takođe, naglašava da postoji potencijal za razvoj guščarstva, ali da je neophodna inicijativa na većem nivou.
Na Danu gusaka u Ostojićevu, kulinarske ekipe iz različitih mesta pripremale su razne specijalitete od guščijeg mesa. Posetioci su imali priliku da uživaju u tradicionalnim jelima poput guščijeg perkelta, pečenja, paprikaša, čvaraka i mnogih drugih ukusnih specijaliteta.
Kroz ove napore Mikloš Reperger i lokalna zajednica nastoje da očuvaju tradiciju guščarstva na severu Banata, nadajući se da će uzgoj gusaka ponovo postati značajan deo života u ovom regionu.
(Kurir)
BONUS VIDEO