BEOGRAD BIRA! U nedelju se na glasačkim mestima određuje budućnost srpske prestonice!


IZVOR: Biljana BOJIĆ - 28.05.2024 | 21:30


Građani odlučuju vraćamo li se u prošlost ili će glavni grad dobiti izgled najmodernije svetske metropole

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić, Promo
BEOGRAD BIRA! U nedelju se na glasačkim mestima određuje budućnost srpske prestonice!

U nedelju se određuje budućnost ne samo glavnog grada Srbije već čitave države. Građani će birati da li će Beograd dobiti izgled najmodernije svetske metropole, pa time povećati i priliv novih investicija čitavoj državi.

Birači će se opredeljivati žele li da se vrate u period pre 12 godina, kad je u državi, zaslugom opozicionara koji su tad vedrili i oblačili, bilo 550.000 manje zaposlenih, a zarade u Beogradu 600 evra niže nego sad, ili hoće dalji napredak. Beograđani tad praktično donose referendumsku odluku da li se stopira ili nastavlja rad na 10 megaprojekata koji iz korena menjaju ne samo izgled već i život u prestonici.

Konačno, odlučuje se i da li će deca dobijati besplatne udžbenike, imati besplatne vrtiće, svi građani besplatan ulaz na bazene i(li) unapređenje znanja po raznim sekcijama - od jezika do glume, te pristojniji gradski prevoz, bez maltreriranja svakojakih "kontrolora"...
Motor razvoja, uz metro, nove mostove, pruge, tunele, Beograd na vodi, jeste međunarodna izložba EXPO (15. maj - 15. avgust 2027), do kada će većina tih kapitalnih projekata biti završena. A to uključuje i nove petlje ka auto-putu Miloš Veliki, novo pristanište na Savi za kruzere i taksi brodove, 9.000 novih mesta na javnim parkinzima...

1. Sajamski kompleks za EXPO 2027

Prostiraće se na 250 hektara i uključivaće glavni izložbeni prostor površine 25 hektara, gde će učesnici međunarodne izložbe organizovati kulturne programe i događaje. Ali i nacionalni stadion, obnovljen Beogradski sajam, hotele, drumsku i železničku infrastrukturu, centar za vodene sportove, komercijalni i rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova na 160.000 kvadrata. Hala 1 Beogradskog sajma biće pretvorena u prvu beogradsku operu, sa tri impresivne operske scene (1.500, 450 i 200 mesta), a biće korišćena i za balet, koncerte, predstave.

Foto: Promo

EXPO 2027

2. Nacionalni stadion

Velelepni sportski objekat koji će, kako je najavljeno, nositi ime Srbija, biće izgrađen po najvišim standardima i svim ekološkim propisima. Dizajniran je kao prvi stadion s konceptom bašte na svetu. Imaće tri tematska parka, kapacitet od 52.241 gledaoca, 10.000 parking-mesta. Prečnik sportskog objekta biće 292 metara, a visina 54 metara, na površini od 78.645 kvadrata i sve to na parceli od 32 hektara.

Foto: Promo

Nacionalni stadion

3. Metro

Beograđani bi prvu liniju metroa trebalo da dobiju do 2028, a prema tenderskoj dokumentaciji, predviđeno je da ima 14 stanica od Železnika do Mirijeva. Druga linija, od Bežanije do Mirijeva, biće rađena ubrzo potom, a te dve linije će se presecati na Savskom trgu. Treća linija metroa trebalo bi da spaja Bežaniju i Novi Beograd s Banjicom.

Foto: Promo

Uskoro i metro

4. Beograd na vodi

U okviru ovog projekta planiran je niz drugih - rekonstrukcija zgrade Stare pošte, ali i obnavljanje Svetonikolskog parka kod hotela "Bristol", izgradnja novog pešačkog mosta, odnosno prenamena Starog železničkog mosta, koji će postati pešački, kao i uređenje priobalja...

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Beograd na vodi

5. Novi mostovi

Planira se početak gradnje novog mosta na Savi, koji bi trebalo da preuzme saobraćaj sa Starog železničkog mosta. Na beogradskoj strani direktno je povezan sa Sava promenadom, dok je s novobeogradske strane prostor ispod mosta deo starog savskog šetališta, kome tek sledi novo uređenje. Očekuje se i početak izgradnje pešačko-biciklističkog mosta, koji će spojiti Novi Beograd, od Bloka 70 do Ade Ciganlije, što će istovremeno pružiti lagodnost građanima da dođu i do novog zoološkog vrta, koji će biti izmešten iz centra grada na Adu.

Foto: Promo

Novi mostovi

6. BIO4 kampus

Projekat, čiji je naziv skraćeno ime za četiri ključne oblasti - biomedicina, bioinformatika, biotehnologija i biodiverzitet, Srbiji će dati status evropskog bioekonomskog centra. Gradi se na 20 hektara u Kumodražu, gde su i Institut "Torlak", Agencija za lekove i Farmaceutski fakultet. Uz njih, plan je da se u kampus presele kompletno i Biološki fakultet, deo Poljoprivrednog, Medicinskog, Tehnološko-metalurškog i Hemijskog fakulteta. Završetak prve faze od oko 110.000 kvadrata i 1.500 parking-mesta planiran je u prvoj polovini 2025.

Foto: Promo

BIO4 kampus

7. Mali metro-tunel kroz centar

Ovaj tunel će povezivati Karađorđevu ulicu, od Ekonomskog fakulteta, i Bulevar despota Stefana, u blizini zgrade MUP. Nazvan mali metro predviđa dve kolovozne trake od 6,5 metara, tramvajski koridor u sredini, širine osam metara, i trotoare sa obe strane od 3,3 metra, koji uključuju i biciklističke staze. Predviđena su i dva lifta za prevoz putnika, nosivosti 1.000 kilograma.

Foto: Promo

Mali metro - Tunel

8. Nove autobuska i železnička stanica

Beogradska autobuska stanica (BAS) gradi se na Novom Beogradu, u Bloku 42. Imaće 65 perona i staničnu zgradu. Značajnije, biće integrisana s novom železničkom stanicom, što će taj kompleks učiniti najpraktičnijom i najoperativnijom stanicom u Evropi, posle one u Portugalu. Ovaj veliki infrastrukturni projekat trebalo bi da bude završen do drugog kvartala 2027.

9. Linijski park

Zamišljen kao nova gradska atrakcija na dunavskoj padini, predviđa uređen javni prostor od Beton hale do Pančevačkog mosta, dugačak 4,5 kilometara. Predviđeno je da ima oko pet kilometara biciklističkih staza, 100.000 kvadrata pešačkih i 200.000 kvadrata zelenih površina, 5.000 novih stabala, 500 klupa... Biće povezan s brojnim sportskim i istorijsko-kulturnim centrima u neposrednoj blizini poput Beogradske tvrđave, Beton hale, SRPC "Milan Gale Muškatirović", teniskih terena "Novak"... A kasnije i sa budućim projektima, na kojima se radi, poput Marine Dorćol, rekonstrukcije Termoelektrane Snaga i svetlost, zone industrijskog nasleđa, stambenih projekata "Novi Dorćol", "Duga", "Luka Beograd".

10. Nova pruga - vozom do aerodroma

Gradi se pruga za putnički saobraćaj i brzine vozova do 120 km/h od službenog mesta "Zemunskog polja" preko Aerodroma "Nikola Tesla" ka Surčinu i nacionalnom stadionu. A kasnije i ka Obrenovcu. Predviđene su dve železničke stanice - Zemun polje i nacionalni stadion - u tri stajališta: Singidunum, Aerodrom, Surčin. U zoni stajališta Singidunum planiran je parking tipa park and ride (parkiraj i vozi se), pošto su u neposrednoj blizini i autobusko stajalište i taksi stanica. Slično je i sa stajalištem Surčin. To sve pruža bolju mobilnost putnika od/do aerodroma, nacionalnog stadiona, EXPO, kao i vezu s užim centrom grada. U narednoj fazi predviđena opcija produženja pruge ka Obrenovcu.

BONUS VIDEO