ČOVEK IZ SENKE SRUŠIO SLOBU! ISPLIVALA VELIKA TAJNA 5. OKTOBRA: Bivši ambasador Švajcarske otkrio sve o svrgavanju Miloševića!


IZVOR: Republika - 06.07.2024 | 20:00


Ruh je u knjizi opisao detalje života u srpskoj prestonici, gde je dva puta službovao.

Foto: ST/Đorđe Kojadinović, Profimedia, ddps
ČOVEK IZ SENKE SRUŠIO SLOBU! ISPLIVALA VELIKA TAJNA 5. OKTOBRA: Bivši ambasador Švajcarske otkrio sve o svrgavanju Miloševića!

Smena vlasti u Srbiji koštala je Ameriku oko 75 miliona dolara, a akcijom svrgavanja Slobodana Miloševića upravljao je Amerikanac Džejms Dobins, otkrio je u svojoj memoarskoj knjizi "Zločini i potresi", koja je nedavno objavljena u Švajcarskoj, bivši ambasador te zemlje u Beogradu Žan-Danijel Ruh.

Ruh je u knjizi opisao detalje života u srpskoj prestonici, gde je dva puta službovao, prvo kao savetnik od 2000. do 2003, a potom od 2012. do 2016. u funkciji ambasadora.

ZAPREPAŠĆENJE

 

Foto: foto ddps

Žan-Danijel Ruh

 

- Priča se da je smena vlasti do koje je u Srbiji došlo 2000. Sjedinjene Američke Države koštala oko 75 miliona dolara. Otprilike godinu dana pre nego što je Milošević promenio ustav, Žerar Stoudman i ja imali smo sastanak s izvesnim Džejmsom Dobinsom, koga su Hilari Klinton i Madlen Olbrajt ostavile da na neki način upravlja svrgavanjem Slobodana Miloševića. Zaprepastilo nas je ono što nam je Dobins na tom sastanku rekao - napisao je Ruh i nastavio:

KO JE DŽEJMS DOBINS 

Foto: Profimedia

Džejms Dobins

 

Zvanično

- specijalni izaslanik SAD za Balkan

- pomoćnik državnog sekretara Kolina Pauela

- specijalni izaslanik za Avganistan i Pakistan


Nezvanično


- koordinisao DOS iz Budimpešte

- upravljao svrgavanjem Miloševića

- Empirijski smo utvrdili da će Milošević izgubiti izbore, kazao je on. Zaista, upitao sam ja. Svi su nam pre toga govorili kako predsednik Srbije uživa nepokolebljivu podršku ogromnog dela populacije, dela omađijanog nepodnošljivom nacionalističkom propagandom i potresenog NATO bombardovanjem iz 1999. Ono što nam je Dobins dalje ispričao jeste da su na osnovu pažljive analize Miloševićevih političkih rivala zaključili da je jedini koji ima šanse da mu preotme pobedu lider male opozicione stranke Vojislav Koštunica.

Dobins je, sudeći prema podacima na internetu, američki specijalac za delikatne operacije. Jedna od njih je upravo i promena režima u našoj zemlji 2000.

Deđanski: Dobro da je priznao


Politički analitičar Stevica Deđanski kaže da je ovo potvrda svega onoga što deo ljudi koji se bavi politikom i analitikom govore već 25 godina.


- Vlast koja je došla na poziciju 5. oktobra, dovedena je pomoću stranog faktora i za to debelo plaćena. Perfidno su uspeli da prevare srpski narod, koji je to koštalo. Pogledajte samo privatizacije, rasprodaju firmi u bescenje... Ovaj bivši švajcarski diplomata sad to i kaže. On više nije diplomata, ali, ipak, fascinantno mi je da to kaže, priznaje. Istina uvek izbije na videlo. Ovo treba da imamo uvek na pameti, kad je neko finansiran spolja, da takvim ljudima ne poklanjamo poverenje - dodaje Deđanski.

On se, stoji u ne baš velikom broju tekstova u medijima i ličnih svedočanstava pojedinih diplomata, u Budimpešti sastajao s predstavnicima DOS 1999, a na tim sastancima je predstavljen kao specijalni izaslanik SAD za Balkan. Sastajao se i sa Zoranom Đinđićem mnogo puta. Tokom posete Mila Đukanovića Americi, umesto Kolina Pauela, državnog sekretara, primio ga je upravo Dobins, koji je tada bio na funkciji pomoćnika državnog sekretara.


NOVI PROJEKAT

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nikola Šainović

 

Prema rečima Nikole Šainovića, bivšeg premijera Srbije, svrgavanje Miloševića bio je dug američki projekat, operativan od juna 1998, kada su Amerikanci napustili Ibrahima Rugovu i počeli da daju podršku teroristima iz Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).


- Time je napušten projekat da Milošević i Rugova naprave sporazum o samoupravi na Kosovu i Metohiji. Rugova je tada politički napušten, a pokrenut je postupak smenjivanja Miloševića. Formiran je centar u Budimpešti, a na čelu tog centra je bio ambasador Montgomeri. Dobson je bio deo tog aparata, sastajao se s našim opozicionarima, poznato mi je to - kaže Šainović i dodaje:


- Taj centar, koji je vodio Montgomeri, imao je dva zadatka: da pravi političku procenu o unutrašnjem političkom stanju u Srbiji i da razradi mere, odnosno obezbedi sredstva za obaranje Miloševića. Oni su zaključili da je opozicija razjedinjena, da neće moći da obori Miloševića, pa su preuzeli komandu. Tako su rešili formiranje DOS, spajanje nespojivog, kao i finansiranje opozicije.

Bonus video