SPEKTAKULARAN UDAR NA ISLAMISTIČKU GRUPU ŠIROM LIBANA: Pejdžeri, bombe i muve dronovi!


IZVOR: Milan JOVANOVIĆ - 18.09.2024 | 20:31


Uređaji u koje je ubačen eksploziv ubili najmanje 12 islamista, a osakatili oko 3.000

Foto: Tanjug/AP, Profimedia, Twitter, Printscreen
SPEKTAKULARAN UDAR NA ISLAMISTIČKU GRUPU ŠIROM LIBANA: Pejdžeri, bombe i muve dronovi!

Izraelski Mosad u spektakularnoj akciji pomoću pejdžera-bombi ubio je u utorak najmanje 12 pripadnika Hezbolaha širom Libana, dok je oko 3.000 ranjeno. Ova supertajna akcija trajala je mesecima, pošto je u jednoj firmi u Budimpešti ubačen eksploziv u čak 5.000 uređaja!

- Eksplozije su odjekivale, ljudi su padali i vrištali na pijacama, po ulicama - svedoče očevici.

Verovali da je bezbedno

Pejdžer ar-924 sadrži punjivu litijumsku bateriju i mogao je da prima tekstualne poruke do 100 karaktera. Baterija mu je trajala do 85 dana. Kako navodi AP, to je bilo ključno u Libanu, gde su nestanci struje uobičajeni zbog višegodišnjeg ekonomskog kolapsa.

Oni takođe rade na različitoj bežičnoj mreži od mobilnih telefona, što ih čini otpornijim u hitnim slučajevima, ali ni to nije pomoglo.

NEMOGUĆE OTKRITI

Prvo je prst uperen u tajvansku kompaniju "Gold apolo", ali je ona saopštila da je za proizvodnju pejdžera ovlastila mađarski "BAC konsalting KFT", pošto je Hezbolah naručio hiljade uređaja za bezbednu komunikaciju. Borci iz Libana su koristili pejdžere kao niskotehnološko sredstvo komunikacije u pokušaju da izbegnu izraelsko praćenje lokacija mobilnih telefona, ali je Mosad skovao paklen plan.

- Eksploziv od tri grama bio je ubačen pored baterije, a ugrađen je i prekidač koji se daljinski aktivira. Veoma ga je teško otkriti na bilo koji način, čak i bilo kojim uređajem ili skenerom. Oko 3.000 je eksplodiralo u utorak u 15.30 po lokalnom vremenu, kada su korisnici primili poruku koja je izgledala kao da dolazi od rukovodstva Hezbolaha - piše Njujork tajms, pozivajući se na obaveštajne izvore.

 

Dogovor o akciji pao na sastanku s Netanjahuom

Pozivajući se na neimenovani izvor, Rojters je objavio da je operacija odobrena tokom sastanka izraelskih bezbednosnih zvaničnika s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i visokim članovima njegovog kabineta, ali Tel Aviv još nije priznao umešanost.

- SAD nisu bile obaveštene o ovoj operaciji i nisu u njoj učestvovale - izjavio je juče portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler, dodajući da SAD i dalje prikupljaju informacije o eksplozijama.

Izraelski zvaničnici saopštili su da su svesni da je moguća velika eskalacija napetosti na granici s Libanom i dodali da su spremni za moguć odgovor Hezbolaha.

Oni dodaju da su uređaji bili programirani da daju zvučni signal nekoliko sekundi pre nego što eksplodiraju, ali obaveštajni izvori dodaju da je smrtonosnoj filmskoj akciji prethodilo aktiviranje još jednog izuma za nevidljivi nazdor. Naime, radi se o takozvanom muvi dronu, špijunskom uređaju, koji je tako dizajniran da potpuno imitira oblik, veličinu i kretanje muve!

Kobne vibracije

Analitičar Elaja Manije izneo je još jednu verziju akcije pošto je razgovarao s pripadnicima Hezbolaha koji su pregledali uređaje koji nisu eksplodirali.

Oni su mu rekli da je verovatno da je eksplozije izazvala poruka o navodnoj grešci, poslata svim uređajima, koji su počeli da vibriraju i tako primorali korisnike da pritisnu taster za zaustavljanje vibracije, u stvari za aktiviranje paklene naprave.

POGINULA I DEVOJČICA

- Naučnici Mosada već godinama razvijaju ovaj minijaturni dron, nazvan muvino oko, čudo tehnike koje ima neslućene mogućnosti. Uspešno je testiran u najstrožoj tajnosti, a u Libanu je imao vatreno krštenje. Pošto je izraelska služba saznala za narudžbinu 5.000 pejdžera, čiju je proizvodnju preuzela, muve dronovi su mesecima nadzirale pripadnike Hezbolaha i skupljale informacije koliko je njih dobilo uređaje za koje su bili ubeđeni da su sto odsto bezbedni. Kada je taj broj dostigao 3.000, pala je odluka da se krene u akciju, jer se strahovalo da bi operacija mogla da bude provaljena - kaže dobro obavešteni izvor zapadnih medija.

Eksplozije su, između ostalog, ubile i jednu devojčicu, a osakatile mnoge članove Hezbolaha, ali i iranskog ambasadora u Libanu Modžtabu Amanija. Scene su bile jezive: povređenima je razoreno lice, otkinuti prsti, svuda su se videle otvorene rane na mestima gde su nosili pejdžere.

Fantomska firma u Mađarskoj?

Mađarski mediji pišu da je vlasnik kompanije "BAC konstalting KFT" iz Budimpešte Kristijana Barsoni Arćidijakono. Međutim, veliko je pitanje da li je ona zaista vlasnica i da li kompanija uopšte postoji.

U sedištu firme u zgradi u stambenoj četvrti Budimpešte, novinari Asošijeted presa videli su imena više kompanija, uključujući i pomenutu, koja su bila istaknuta na komadima papira na prozoru.
Međutim, utvrdili su da u zgradi nema nikog i da iza fantomske firme takođe stoji Mosad.