ZBOG OVOGA VUČIĆ SMETA! Jednu stvar predsedniku države posebno neće da oproste!


IZVOR: Biljana BOJIĆ - 22.09.2024 | 21:00


Insistiranjem da se ovde ne iskopava samo litijum već i proizvode baterije, katode i automobili zamerio se mnogima

Foto: Tamjug/Vladimir Pori, RioTinto
ZBOG OVOGA VUČIĆ SMETA! Jednu stvar predsedniku države posebno neće da oproste!

Litijum ili zlato 21. veka, kako ga zovu, najtraženija je sirovina na svetu, a Srbija u Podrinju ima 5-10 odsto njegovih svetskih rezervi, zbog čega bi realizacijom projekta "Jadar" naša država doživela finansijski bum i postala planetarno ekonomsko čudo. Naročito, zato što predsednik Aleksandar Vučić insistira da, u slučaju eventualnog kopanja litijuma, ovde bude zaokružen kompletan lanac proizvodnje i snabdevanja koji se sastoji od pet faza - kopanja rude, izdvajanje minerala, proizvodnje katoda, električnih baterija i električnih automobila.

SKRIVENO BLAGO

Upravo taj principijelni stav neće da mu oproste protivnici razvoja Srbije, kako ovde tako i u inostranstvu.

- Svi skupa sad su više nego ikad spremni da zajedničkim snagama i perfidnom kampanjom učine sve da ga oslabe - od neodgovornog širenja straha i panike među građanima do podele i destabilizacije društva. Jedini cilj im je da sruše Vučića jer je čvrstom odbranom nacionalnih interesa prepreka njihovim pokvarenim namerama da se Srbija ošteti, a da se oni dočepaju blaga. Mreža opozicionih političara, navodnih ekoloških aktivista i predstavnika raznovrsnih udruženja i nevladinog sektora, uz podršku tajkunskih glasila i stranih mentora, uveliko radi na ispunjenju tog zadatka - priča upućeni sagovornik Republike.

U prevodu: Vučić ne valja zato što ne dozvoljava da se sve svede na iskopavanje i izvoz sirovine, već traži kompletan lanac proizvodnje.

Nebojša Krstić: Žele siromašnu Srbiju da bi mešetarili za sebe

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak i politički analitičar, ocenjuje da što je više racionalnih argumenata u korist ekološkog iskopavanja litijuma, to je prljava kampanja žešća i histeričnija.

- Ovo je dokaz da nije problem u litijumu, već u industrijskom razvoju Srbije i u tome da taj razvoj učvršćuje Vučićevu vlast. I jedno i drugo se mora sprečiti, misle tvorci kampanje. Za njih Srbija mora biti siromašna i nestabilna zemlja da bi oni mešetarili i razvlačili sve što mogu za sebe - kaže Krstić za Republiku.

Na to je ukazao i dr Dejan Barjaktarović iz Društva geoloških inženjera Srbije, tvrdnjom da litijum vraća Srbiju na ozbiljnu geostratešku mapu, ali da je to ujedno i ozbiljan geopolitički problem:

- Ozbiljan! Ništa od ovoga ne bi bilo da predsednik nije rekao: "E, hoćemo da zaokružimo proizvodni ciklus u Srbiji - litijum + katode + baterije + električna vozila." Tada je nastao problem.

On je optužio opoziciju da lažnom brigom za ekologiju, neznanjem i podmetačinama sebi daje na značaju i promoviše svoje stavove, te da je 95 odsto podataka koji se iznose u medijima netačno ili se plasira iz neznanja ili zlonamerno.

- Geologija i rudarstvo su zamajac razvoja privrede. Sad ništa ne valja, hajde da zatvorimo RB Kolubara, RTB Bor, pa hajde onda da zatvorimo sve, od čega ćemo da živimo - izjavio je on, uz napomenu da ljudi nisu svesni da su se promenili tehnologija, interesovanje i potrebe savremenog društva.

Vučić je, podsetimo, u više navrata isticao da je naša država zainteresovana za ceo proizvodni lanac, a u obraćanju početkom avgusta prikazani su podaci o uticaju litijuma i pratećih projekata na BDP Srbije.

VELIKI BENEFIT

Litijum karbonat doneo bi nam 0,7 milijardi evra, što bi bilo 0,95 odsto BDP iz 2023. Ako se na to doda i proizvodnja katoda, dela baterije za koji se koristi litijum, išlo bi na 1,4 milijarde evra ili oko 2,06 odsto BDP. Sledeća u tom lancu bila bi proizvodnja baterija, vrednosti 2,8 milijardi evra ili 3,97 odsto doprinosa BDP Srbije. Konačno, ako bi se električna vozila proizvodila ovde, donela bi Srbiji 11,4 milijarde evra, što bi činilo 16,45 odsto BDP.

- Ova zemlja, u tom slučaju, više nije ista. Ova zemlja, za dve-tri godine, postaje evropsko čudo - objasnio je šef države.

BONUS VIDEO