PUTIN TRLJA RUKE! Udar Irana na Izrael doneo Rusiji BASNOSLOVNU ZARADU, evo i kako


IZVOR: Igor KOZARSKI - 02.10.2024 | 20:00


Samo ovaj iznos dovoljan je da pokrije polovinu godišnjih troškova za rat u Ukrajini

Foto: Tanjug/AP
PUTIN TRLJA RUKE! Udar Irana na Izrael doneo Rusiji BASNOSLOVNU ZARADU, evo i kako

Nafta je naglo poskupela posle raketnog udara na Izrael i donela dodatni prihod Vladimiru Putinu. Procenjuje se da će se u ruski budžet zbog ovoga do kraja godine sliti još 65 milijardi evra, a ako se situacija na Bliskom istoku otrgne kontroli - još više. U utorak ujutro barel sirove nafte (oko 159 litara) koštao je manje 70 dolara za barel, a onda je poskupeo za tri odsto na vest da će Iran udariti na Izrael, pa za još pet procenata čim je napad počeo. Posle toga je cena prešla 76 dolara.

ARAPI U PANICI

Eksperti predviđaju da je iranski napad dovoljan da održi više cene nafte nekoliko meseci. Zapadni mediji javljaju da Izrael traži od SAD dopuštenje za uzvratni udarac po iranskim nuklearnim i naftnim postrojenjima. Iran je veliki proizvođač nafte i ukoliko prestane da izvozi potražnja će se toliko povećati da će cene poleteti u nebesa.

PRIVREDA ČVRSTA KAO BETON

Budžet                        430 milijardi evra
Vojni budžet              133 milijarde evra
Budžetski deficit                            1,7 %
Javni dug                                15% BDP
Rast BDP                                       3,9 %
Nezaposlenost                             2,6 %
Prosečna plata                        820 evra

Pritom su sva iranska nalazišta u persijskom zalivu i veliki rat mogao bi da zaustavi i izvoz tankerima Kuvajta, UAE, Bahreina i većeg proizvodnje Iraka i Saudijske Arabije. U tom slučaju, ni najiskusniji berzanski vukovi ne mogu da predvide cenu nafte. Naime, većina nafte prolazi tankerima iz Persijskog zaliva kroz tesnac Ormuz. Nasred tog puta nalaze se platforme Južni Pars, a nalazište dele Iran i Bahrein. Drugo nalazište Azagedan nalazi se na severu Persijskog zaliva.

VUČIĆ: DRUGI RATUJU, A NAŠE JE DA MENJAMO SRBIJU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na kraju posete Njujorku, gde je govorio u Generalnoj skupštini UN, ocenio je da situacija u svetu ne ide u dobrom smeru i u tom kontekstu istakao Bliski istok. On je i ranije upozoravao da svet klizi u haos, a sad je posle posete CERN u Švajcarskoj istakao da se svi plaše novog rata i sukoba, ali da Srbiji ostaje da se bori, da razvija ekonomiju i da ulaže u obrazovanje.

- Nije naša zemlja u lošem stanju, ali mnogo ćemo morati kod sebe da menjamo, mnogo da ulažemo u visoko obrazovanje. Ne tiče se to plata, nego brojnih promena. Reč je o tome da dovedemo strane univerzitete i uvedemo drugačije školovanje - rekao je predsednik Vučić.

Cenu će platiti Ukrajina. Naime, Rusija je za narednu godinu predvidela 25 odsto veći vojni budžet, odnosno 6,1 odsto BDP, što je oko 133 milijarde evra. Samo dobit od konflikta Irana i Izraela pokriće polovinu ruskog vojnog budžeta za 2025.

Ruski državni budžet zasnovan je na minimalnoj ceni teške nafte Brent i marke urals od 40 dolara, a sve preko toga ostavljano u fondove za crne dane. Ti fondovi su se tokom rata istanjili, ali će se sad popuniti. Međutim, vicepremijer Aleksandar Novak kaže da bi Rusija i s cenom manjom od 40 dolara dugo izdržala.

Ugovor veka: Zapadu sankcije na gas

Dan uoči iranskog udara na Izrael, ruski premijer Mihail Mišustin posetio je u Teheranu predsednika Masuda Pezeškijana. Mišustin ga je pozvao u Moskvu kod Putina da hitno potpiše sporazum o sveobuhvatnoj strateškoj saradnji u koji su sad uključene i tajne tačke, a nazvan je ugovorom veka za koji ruski iranista Mais Kurbanov tvrdi da bi mogao da dovede do blokade zapada na globalnom tržištu gasa.

- Rusija i Iran imaju oko 70 odsto svetskih rezervi gasa. Blokadom i potpunim poremećajem svetskog tržišta mogu da nateraju zapad da ukine sankcije, čime bi Moskva sprečila kolaps svoje gasne industrije - kaže Kurbanov.

U planu su i gasovodi preko Irana do Pakistana i Indije i isporuka ruskog oružja. Osim toga, Rusija rekama i preko Kaspijskog mora povezuje Sankt Peterburg s Iranom i njegovim lukama u Indijskom okeanu. Azerbejdžan se već saglasio da se priključi otvaranjem železničkog koridora.

JALOVE SANKCIJE

- Ranije je polovina prihoda našeg budžeta dolazila od izvoza nafte. Sad je to na nivou od 27 odsto - rekao je Novak.

Razlog ovome je rast prerađivačke proizvodnje, posebno namenske i to što buržoazija zbog sankcija ne uspeva da iznese toliko novca iz zemlje kao pre. Ovo Putinu omogućava da izdrži sankcije zapada i finansira rat u Ukrajini i sve veću vojsku. Takođe, da održava socijalni mir.


BONUS VIDEO: