SPRŽIĆE IRAN BEZ RAKETA! Netanjahu spremio elektromagnetno oružje! Raspaljuje RAT na Bliskom istoku!


IZVOR: Igor KOZARSKI - 03.10.2024 | 20:42


Prva meta raketa Jerihon 3, s ovim bojevim glavama, biće centrifuge za obogaćivanje uranijuma

Foto: Tanjug/AP, Profimedia, Shutterstock
SPRŽIĆE IRAN BEZ RAKETA! Netanjahu spremio elektromagnetno oružje! Raspaljuje RAT na Bliskom istoku!

Iran i Izrael zakleli su se da će uništiti jedan drugog, a svet drhti dok Tel Aviv bira kako će odgovoriti na udar balističkim i hipersoničnim raketama.

Na spisku ciljeva su iranska naftna, ali i nuklearna postrojenja, pri čemu bi Izrael mogao da primeni eletromagnetne bojeve glave, sposobne da unište centrifuge za obogaćivanje uranijuma.

Bil Gerc: Vratiće ih u kameno doba

Ekspert Vašington tajmsa Bil Gerc upozoravao je da američke obaveštajne agencije razmatraju potencijala Izraela da upotrebi elektromagnetno oružje protiv Irana.

- Iranska električna mreža, komunikacioni i transportni sistem, finansijske usluge i zdravstvo bili bi neutralisani, što bi dovelo do ekonomskog kolapsa i vraćanja zemlje u kameno doba. Oni ovo nazivaju ratovanje šeste generacije ili rat zatamnjenja jer će na meti tri vrste elektromagnetnih talasa biti svi elektronski uređaji - rekao je Gerc.

UDAR BEZ RADIJACIJE

Izrael se plaši da će Iran uspeti da proizvede atomsku bombu. U izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz decembra 2023. navodi se da Iran proizvodi tri kilograma obogaćenog uranijuma mesečno.

To bi moglo da znači da je Iran dosad napravio 30 kilograma, a IAEA navodi da su mu za atomsku bombu potrebna 42.

Foto: Tanjug/AP

Iranski ajatolah i vrhovni verski vođa Ali Hamnei

To brine i Ameriku, pa nije isključeno da izraelski premijer Benjamin Netanijahu ubedi Džoa Bajdena u neophodnost udara na iranska nuklearna postrojenja, iako se američki predsednik tome zasad protivi.

SOFIJA SPASIĆ:

SUKOB NE MORA DA ESKALIRA U SVETSKI RAT JER IRAN NIJE NUKLEARNA SILA

Spoljnopolitički analitičar Sofija Spasić kaže da sukob ne mora da eskalira do nivoa trećeg svetskog rata, pošto Iran nije nuklearna sila.

Istovremeno, Izrael se pridržava doktrini koju je objavila još premijerka Golda Meir (1969-1974): "Mi nemamo nuklearno oružje, ali ćemo ga upotrebiti ako to bude potrebno."

- Izrael poseduje napredno elektromagnetno oružje koje bi moglo da parališe iransku infrastrukturu, uključujući njihova nuklearna postrojenja. To je tehnologija koja može da izazove ozbiljne poremećaje u električnoj mreži Irana, bez potrebe za klasičnim napadima. Izrael bi mogao da cilja ulaze i izlaze nuklearnog postrojenja "Natanc", čime bi značajno omeo iranske ambicije - kaže Sofija Spasić.

BROJKA: 3 kilograma obogaćenog uranijuma mesečno proizvodi Iran

U prošlogodišnjem naučnom radu za ruski Institut Bliskog istoka, dr Sergej Atamanov objasnio je da je Izrael razvio elektromagnetnu bombu (EMB).

Ovo oružje detonira elektromagnetni generator na visini od 300 m i onesposobljava svu elektronsku opremu u radijusu od 3,5 km. Osim što će savremeno naoružanje učiniti beskorisnim, EMB će onesposobiti civilnu infrastrukturu.

Foto: Tanjug/AP

Premijer Izraela, Benjamin Netanijahu, najavio je osvetu Iranu nakon napada koji je Teheran izvršio na njegovu zemlju

 

Dr Rajko Petrović: Mosad sprema atentate 

Dr Rajko Petrović iz Instituta za evropske studije ukazuje i da je Mosad u stanju da sprovede sabotaže na iranskoj teritoriji i da eliminiše ključne figure unutar režima.

- Izrael ima i podršku SAD, koje su odmah stavile na raspolaganje sve resurse potrebne za odbranu. A i PVO "Gvozdena kupola" i drugi sistemi PVO funkcionišu besprekorno. Većina od 180 iranskih raketa presretnuta je pre nego što su nanele značajnu štetu - naveo je Petrović.

ZAMRZNUTI DECENIJAMA

- Začetnik ovog koncepta je dr Džo Tuzara, koji je predložio da Izrael EMP bojevu glavu raketom "Jerihon 3" detonira iznad severnog Irana.

U tom slučaju neće biti eksplozije i radijacije, ali bi iranske centrifuge za obogaćivanje uranijuma u "Fordu", "Natancu" i druge bile zamrznute decenijama - naveo je dr Atamanov.

Foto: Tanjug/AP

Izraelska vojska u akciji tokom najnovijih sukoba na Bliskom istoku

U izraelskom elektromagnetnom arsenalu jesu i sistemi "Scorpius" i "Šut", koji je instaliran na avionima i šalje šifrovani virus u elektronske sisteme neprijatelja.

Eksplozija među specijalcima brigade Golani

Hezbolah tvrdi da izraelska vojska nije prodrla ni u jedno naselje u Libanu.

- Detonirali smo eksploziv usred vojnika izraelske brigade Golani koja je pokušala da zaobiđe Marun el Ras - saopštio je Hezbolah, a Izrael potvrdi da je na njegovu teritoriju samo tokom prepodneva ispaljeno 50 raketa.

U izraelskom udaru na prestonicu Bejrut poginulo je šest osoba, među kojima je i američki državljanin Kame Ahmad Džavad (56), koji je tu došao da brine o staroj majci.

Iza njega je ostalo četvoro siročadi.