ĐILASOV DIREKTOR PAO U KIRGISTANU: Uhapšen kad je nudio MITO oficiru


IZVOR: Republika/M.S. - 25.10.2024 | 21:30


Neverovatan slučaj nastavka korupcionaške prakse.

Foto: Shutterstock, Printscreen/Youtube/ RTV Kragujevac, Tanjug/AP
ĐILASOV DIREKTOR PAO U KIRGISTANU: Uhapšen kad je nudio MITO oficiru

Mladen Petković, bivši prvi čovek "Zastava oružja" i "Krušika", ranije montirao afere srpskoj namenskoj industriji.

S profesorom beogradskog Mašinskog fakulteta Aleksandrom Simonovićem u Kirgistanu je uhapšen i Mladen Petković, čovek Dragana Đilasa, koji je s mesta direktora "Krušika" 2018. montirao aferu u srpskoj namenskoj industriji.

Prema nezvaničnim informacijama, u trenutku hapšenja profesor je bio u društvu Petkovića, koji je pokušao da podmiti oficira kirgistanske vojske da bi došao do informacija o raketnim sistemima.

VILA ISPOD CENE

Podsetimo, afera "Krušik", koju je 2018. pokrenula političko-medijska mašinerija vođena Đilasom, bila je podla nameštaljka kojom su pokušali da uruše našu namensku industriju i državni sistem s predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu. To je postalo jasno nakon šokantnog saznanja da je upravo direktor "Krušika" Petković uoči afere kupio plac i vilu Đilasovog rođenog brata Gojka u najluksuznijoj zoni Dedinja i to ispod cene.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Dragan Đilas

Naime, firma Petkovićeve žene kupila je tu vilu i 10,8 ari placa u Ulici Jevrema Grujića za svega 800.000 evra, što je gotovo dvostruko manje od tržišne vrednosti. Izvor Srpskog telegrafa navodio je da je reč o luksuznoj vili uknjiženoj na 193 kvadratna metra, iako ih ima oko 300, s ogromnim placem, te da prema proceni agenata za nekretnine, vredi bar 1,5 miliona evra. On je ukazivao da bi nadležni organi morali da istraže kako i zašto je Đilasov brat prodao ispod cene vilu Petkoviću uoči afere "Krušik", koja je montirana s ciljem da se Vučić i njegovi najbliži saradnici proglase za kriminalce.

TAJNO BOGAĆENJE

Firma Petkovićeve supruge Aleksandre "Mavia", kako je pisao CINS, za dve godine uvećala je prihode 150 puta, a dobit preko 1.000 puta. Prema katastarskim podacima, upravo je kompanija "Mavia" u novembru 2018. uknjižila ovu vilu na Dedinju. Petkovići su daleko od očiju javnosti postali bogataši, te za kratko vreme uvećali imovinu za milione evra, od vile na Dedinju do stana od 170 kvadrata kod Hrama Svetog Save na Vračaru.
Gle čuda, montirana afera u srpskoj namenskoj plasirana je u javnost u novembru 2018, a baš u tom mesecu Petković je iz "Krušika" prešao u drugu firmu i to u "Zastava oružje".

Foto: Printscreen/Youtube/Televizija Valjevo Plus - Gledamo se!

Mladen Petković

Profesor bio prevodilac i konsultant

Zasad nema informacija koliko je profesor Simonović bio uključen u ovaj slučaj, s obzirom da je bio angažovan u Petkovićevoj firmi kao konsultant. Naime, profesorova supruga Branka ispričala je da je on putovao kao konsultant i prevodilac s putnim nalogom Mašinskog fakulteta u Beogradu. To je potvrđeno i s fakulteta, gde je navedeno da je on kao izvor finansiranja naveo lična sredstva, a kao razlog privrednu saradnju.

 

Misterija ogromnog bogatstva Gojka Đilasa

O bratu Dragana Đilasa Gojku oskudne su informacije, a u biznis-krugovima nepoznato je njegovo poslovanje, osim navoda da je stekao ogromno bogatstvo. Otkriveno je 2019. da u Beogradu poseduje stan kod Studentskog parka od 82 kvadrata, vrednosti 300.000 evra. Takođe i stanove na Novom Beogradu, jedan od 59 kvadrata tada procenjen na 120.000 evra, i drugi površine 57 kvadrata čija je cena bila 67.000 evra.
Međutim, sumnja se da Gojko Đilas, kao direktor i vlasnik mnogobrojnih firmi, poseduje još skrivene imovine. Kako se pisalo, većina njegovih organizacija i firmi ima posredne ili neposredne veze s kompanijama Dragana Đilasa. Porodica Đilas, kako se navodilo, poseduje u centru Beograda na desetine parking-mesta i garaža velike ukupne vrednosti.


PLAĆAO RADNICIMA DA PROTESTUJU PROTIV LITIJUMA

Već 2021. saznalo se za opasne zloupotrebe državnih resursa u kragujevačkoj fabrici "Zastava oružje" a. d., gde se na mestu direktora opet pojavio Petković.

Radnici su ispričali da je grupa njihovih kolega iz sindikata pod patronatom Petkovića bila uključena u organizovanje navodnih ekoloških protesta protiv rudarenja litijuma u okolini Loznice. To čak i ne bi bio problem, da se nisu time bavili tokom radnog vremena i za to dobijali dnevnice, pa delili opozicioni propagandni materijal u krugu fabrike i koristili službene automobile od kojih je jedan oštećen, pa je popravku platila fabrika. Dakle, direktor državne vojne kompanije u praksi je podržao i finansirao političke proteste, pošto su iz dela opozicije kojom rukovodi Đilas sami priznali da im je cilj nasilno rušenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na poklon nekretnina od 800.000 evra
 

Pojavila se čak i sumnja da je vila na dedinju Petkovićima praktično predata na poklon. Upućeni izvor Srpskog telegrafa objasnio je da je šema napravljena tako da je Gojko Đilas preko posrednika, izvesnog Ljubiše Mihajlovića, prodao vilu 25. avgusta 2017. Već 12. jula 2018. Mihajlović je tu vilu preprodao Petkovićevoj supruzi Aleksandri za 800.000 evra.
Ubrzo posle toga opet usledila je nova finansijska vratolomija. Isti taj Mihajlović kupio je od Aleksandre Petković zemljište u Beogradu za baš 800.000 evra.