TRI LEDENA PERIODA U SRBIJI TOKOM ZIME! Prvi oko OVOG praznika, snega će biti do kolena!


IZVOR: Republika - 25.10.2023 | 11:14


Meteorolog Ivan Ristić dao je detaljnu prognozu za nadolazeću zimu. Prema njegovim rečima, možemo očekivati tri hladnija perioda tokom sezone sa pojavom snežnih padavina.

Foto: ST/Vladimir Lukić
TRI LEDENA PERIODA U SRBIJI TOKOM ZIME! Prvi oko OVOG praznika, snega će biti do kolena!

Meteorolog Ristić ističe da će vremenske prilike tokom predstojeće zime biti uslovljene događanjima povezanim sa polarnim vrtlogom.

U toku zime polarni vrtlog će menjati svoj intenzitet i u trenucima kad bude slabiji, deo artičkog vazduha će pobeći iz njega i spustiti se daleko na jug donoseći jače zahladjenje i sneg - ističe on i dodaje da će ove zime biti tri hladnija perioda koji će doneti zahlađenje i sneg Evropi ali i našoj zemlji.

Položaj ciklona koji će se formirati na granicama tople i hladne artičke mase pogodovaće obilnijim snežnim padavinama u pojedinim delovima naše zemlje - dodao je on.

Foto: RINA

Sneg

Prvi i najhladniji period stiže do Božića

Prema prognozi meteorologa Ivana Ristića, prvi hladniji period stiže već oko Nove godine, najkasnije do Božića.

- Taj hladni period potrajaće oko 20 dana, tako da će dobar deo januara biti pravi zimski sa dosta snega. To će ujedno biti i njahladniji deo godine. U danima sa snežnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umeren mraz od -10 do -5 stepeni. Na visoravnima jak mraz i do -20, maksimalna temperatura oko 0 stepeni - kaže Ristić za Informer i dodaje: 

Zatim sa jačanjem zapadnog strujanja krajem januara sledi porast temperatura i topljenje snežnog pokrivača u nižim ali i planinskim predelima ispod 1.500 metara nadmorske visine. Ujutru ponegde slab mraz dok će najviše dnevne temperature biti izmedju 10 i 15 stepeni. U toplijem periodu duvače slab i umeren južni vetar.

Foto: Printskrin/Youtube/K1TV

Ivan Ristić meteorolog

Sneg i u februaru

Naredni, drugi hladniji interval očekuje se da započne oko 10. februara i trajaće kraće vreme, otprilike sedam do 10 dana, ali donoseći obilne snežne padavine i formiranje debelog snežnog pokrivača.

U februaru ćemo imati 10 hladnih dana, koji će biti praćeni snežnim padavinama, a nakon toga sledi otopljenje. Temperatura će se kretati u proseku između 15 i 20 stepeni - kaže meteorolog Ristić.

Treći i poslednji ozbiljniji prodor hladnog artičkog vazduha biće u prvoj dekadi marta.

U martu treba spomenuti jačanje sibirskog anticiklona prema našoj zemlji i jaku košavu u košavskom regionu. Nakon veoma hladnog početka marta, već od druge polovine meseca očekuju se prave prolećne temperature koje će prelaziti 20 stepeni - istakao je Ristić za Informer.

Zima sa temperaturom iznad proseka

Iako će generalno zima opet biti nešto toplija od proseka, biće dosta pravih zimskih dana sa snegom, mrazom i niskim temperaturama. U hladnijim periodima se očekuje mnogo padavina, uglavnom sneg. U nižim predelima se ove zime očekuje oko 20 dana sa snežnim pokrivačem.

Zime koje smo imali u prošlom veku imale su prosečno 30 dana sa snežnim pokrivačem, tako da je ovogodišni broj nešto manji.

BONUS VIDEO: