OLUJNO NEVREME HRLI KA OVOM GRADU U SRBIJI! Hitno upozorenje RHMZ! NEKA SE SPREMI I BEOGRAD!


IZVOR: Republika - 05.06.2024 | 16:36


Tokom poslepodneva nestabilno, mestimično sa plјuskovima i grmlјavinom, koji u Mačvi, Sremu i Bačkoj kao i u Pomoravlјu i Braničevu mogu biti intenzivniji sa lokalnom pojavom grada.

Foto: Shutterstock
OLUJNO NEVREME HRLI KA OVOM GRADU U SRBIJI! Hitno upozorenje RHMZ! NEKA SE SPREMI I BEOGRAD!

U narednih sat vremena na području Paraćina i okoline intenzivniji plјuskovi sa grmlјavinom, uz pojavu grada i olujnog vetra, napisao je RHMZ u hitnim upozorenjima.

Inače, kako je naglašeno, tokom poslepodneva nestabilno, mestimično sa plјuskovima i grmlјavinom, koji u Mačvi, Sremu i Bačkoj kao i u Pomoravlјu i Braničevu mogu biti intenzivniji sa lokalnom pojavom grada.

Na širem području Beograda kiša ili lokalni plјuskovi s grmlјavinom.

Inače, nakon nedelje nestabilnosti sa pljuskovima, grmljavinom i gradom, narednih dana se očekuje pretežno sunčano vreme sa temperaturama koje će biti iznad proseka.

U petak 7. juna, temperatura će dostići 33 stepena u nekoliko gradova i okruga, a do ponedeljka se predviđa da će biti toplije sa maksimalnim temperaturama do 33 stepena širom Srbije. Ovo označava početak prvog tropskog talasa za ovu godinu.

Gordana Marinković Ljuboja, meteorolog RHMZ, ističe da su temperature od 30 stepeni Celzijusa već tropski dan, dok je tropska noć kada je minimalna temperatura iznad 20 stepeni. Prema najnovijoj prognozi, u Beogradu se očekuju tropske noći tokom vikenda.

- Temperatura već od 30 stepeni Celzijusa je tropski dan. Od četvrtka narednih pet dana će temperatura biti od 30 do 33 stepena, i to je normalno vreme za početak juna - kaže Gordana Marinković Ljuboja, prenosi Blic.

Institut „Batut“ je objavio preporuke za postupanje u slučaju visokih temperatura, upozoravajući da se očekuje tropski talas od 7. do 9. juna u pojedinim delovima Srbije, a 10. juna u većem delu zeml

Bonus video