TEMPERATURA IDE DO 40 STEPENI! Upozorenje RHMZ! Ova dva dana biće PIK TOPLOTNOG TALASA!


IZVOR: Republika - 18.06.2024 | 19:35


Sutra će se maksimalne temperature kretati od 35 do 38 °S, a u četvrtak od 33 °S na severozapadu do 39 °S na jugu i istoku Srbije.

Foto: RHMZ/printscreen
TEMPERATURA IDE DO 40 STEPENI! Upozorenje RHMZ! Ova dva dana biće PIK TOPLOTNOG TALASA!

Nalazimo se na početku perioda koji će obeležiti priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike ka našem području, upozorava RHMZ i navodi vrednosti maksimalnih temperatura po danima do kraja sedmice.

Kako se navodi, sutra će se maksimalne temperature kretati od 35 do 38 °S, a u četvrtak 
od 33 °S na severozapadu do 39 °S na jugu i istoku Srbije.

- U petak i subotu očekuje se pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 °S - navode u RHMZ i dodaju.

U subotu posle podne na severu i zapadu, a u nedelјu (23.06.) i u ostalim krajevima pad temperature i povratak na vrednosti u intervalu od 28 do 34 °S.

Zavod je takođe izneo detaljnu prognozu za julske, avgustovske, septembarske, oktobarske i novembarske temperature i padavine.

Topliji i suvlјi jul. Pojava toplotnih talasa
 

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.5ºS, piše u prognozi RHMZ..

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 31.2ºS.
.
Srednja mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 25 mm.

Topliji i suvlјi avgust. Toplotni talasi

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.4ºS.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 25 mm.


Topliji i prosečno vlažan septembar

U većem delu Srbije topliji i prosečno vlažan, a u Centralnioj, Južnoj i Jugozapadnoj Srbiji topliji i suvlјi septembar. Nastavak kasnog leta u prvoj polovini septembra.

 

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.6ºS.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Centralnoj, Južnoj i Jugozapadnoj Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 49 mm.



Prosečno topao i prosečno vlažan oktobar. Miholјsko leto

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0.5ºS do 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 9.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 0.5ºS do 1.0ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 18.3ºS.

Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 50 mm.

Prosečno topao i prosečno vlažan novembar
 

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 4.4ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 11.0ºS.

U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom novembra zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 46 mm.

 

Bonus video